X

Tezaur de monede din aur, descoperit într-un oraş antic grecesc din Turcia

Tezaur de monede din aur, descoperit într-un oraş antic grecesc din Turcia

Arheologii au descoperit un tezaur ce conţine monede greceşti antice, din aur, îngropat într-un oraş antic elen de pe teritoriul Turciei, conform Live Science.

Monedele de aur au fost descoperite în interiorul unei încăperi aflate sub o casă din Notion, un vechi oraş elen din vestul Turciei. Pe monede se află imaginea unui arcaş îngenunchiat, element de design caracteristic daricului persan, monedă de aur bătută în Imperiul Persan. Monedele din tezaur au fost probabil bătute la Sardis, la 97 de kilometri nord-est de Notion, conform unui comunicat al Universităţii din Michigan, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Arheologii sunt de părere că acest tezaur a fost primit drept plată de un grup de mercenari, dar nu se ştie de ce aceştia l-au îngropat.

“Descoperirea unui tezaur atât de valoros în cadrul unor săpături arheologice controlate este foarte rară”, a declarat Christopher Ratté, profesor de artă mediteraneană antică şi de arheologie la Universitatea din Michigan şi director al Notion Archaeological Survey, proiectul arheologic care a dus la descoperirea tezaurului. “Nimeni nu îngroapă un tezaur monetar, în special unul ce conţine monede din metale preţioase, fără a intenţiona să-l recupereze. Aşa că norocul acestei descoperiri are la bază o mare nenorocire pentru cei care l-au îngropat”, a adăugat el.

Câteva detalii stilistice indică faptul că aceste monede au fost bătute în perioada secolului V î.Hr. – perioadă pe care arheologii o folosesc în încercarea de a afla care este posibila origine a acestui tezaur.

“Acest tezaur ne oferă o dată exactă ce poate fi folosită ca o ancoră pentru a fixa cronologia” celor întâmplate (…) “Conform istoricului grec Xenofon, un singur daric este echivalentul soldei unui soldat pentru o lună”, a explicat Christopher Ratté.

În ultimii câţiva ani, în acest sit s-au găsit numeroase artefacte valoroase, printre care fragmente ceramice, de asemenea din secolul V î.Hr. ascunse “în pereţi mai vechi ce au fost incluşi în fundaţia casei” ce datează din Epoca elenistică.

Epoca elenistică a început după moartea lui Alexandru cel Mare, în 323 î.Hr. şi s-a încheiat odată cu cucerirea ultimului regat elenistic de către Roma în 31 î.Hr.. În cursul secolului VI î.Hr. polisul Notion a fost integrat Imperiului Persan alături de alte oraşe greceşti. La începutul secolului V î.Hr. a fost eliberat de sub persani pentru o perioadă de timp, pentru a fi reintegrat imperiului în cursul secolului IV î.Hr.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Între anii 430 şi 427 î.Hr. un grup de simpatizanţi ai persanilor, precum şi mercenari greci şi barbari, ocupau Notion. În acea perioadă, generalul atenian Paches i-a ucis pe mercenarii pro-persani şi i-a expulzat din oraş pe simpatizanţii persani, după ce atenienii au preluat controlul.

Conform lui Ratté, aceste evenimente ar fi dus la necesitatea îngropării tezaurului şi la ulterioara sa pierdere.

Tags: aurmonedeTezaurturcia
Diverse