X

Thailanda recunoaşte că a folosit soft-uri de SPIONAJ

Un ministru thailandez a recunoscut că ţara foloseşte software de supraveghere pentru a urmări persoane în cazuri care implică securitatea naţională sau droguri, în contextul în care s-a dezvăluit că telefoanele unor critici guvernamentali au fost sparte cu ajutorul programului de spionaj Pegasus, fabricat în Israel, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul Economiei şi Societăţii Digitale, Chaiwut Thanakamanusorn, a declarat în parlament, marţi seara târziu, că ştie că autorităţile thailandeze folosesc programe de spionaj în cazuri ”limitate”, dar nu a precizat ce agenţie guvernamentală a folosit un astfel de software, ce program a fost folosit sau ce persoane au fost vizate. Grupuri pentru drepturile omului au acuzat guvernele thailandeze succesive că au folosit definiţii largi ale securităţii naţionale ca pretext pentru a urmări în justiţie sau pentru a suprima activităţile principalilor lor rivali.

Citeşte şi: SCANDAL rasial într-o universitate din Africa de Sud! Un student alb a fost EXMATRICULAT – Black News

O investigaţie comună a grupului thailandez pentru drepturile omului iLaw, a organizaţiei de supraveghere a internetului din Asia de Sud-Est Digital Reach şi Citizen Lab, cu sediul la Toronto, a evidenţiat luni utilizarea programului de spionaj Pegasus asupra a cel puţin 30 de critici guvernamentali între octombrie 2020 şi noiembrie 2021. Ancheta a urmat unei alerte în masă lansate de Apple Inc. în noiembrie, prin care mii de utilizatori ai iPhone-urilor sale, inclusiv din Thailanda, au fost informaţi că sunt ţinta unor “atacatori sponsorizaţi de stat”.

Ministrul Chaiwut nu a menţionat numele Pegasus, dar a declarat că are cunoştinţă de programe de spionaj folosite pentru ”a asculta sau accesa un telefon mobil, pentru a vedea ecranul, pentru a monitoriza conversaţiile şi mesajele”. El a adăugat că ministerul său nu are autoritatea legală de a utiliza un astfel de software şi nu a precizat ce agenţie guvernamentală are.

”Este folosit în probleme de securitate naţională sau de droguri. Dacă trebuie să arestezi un traficant de droguri, trebuie să asculţi pentru a afla unde ar fi locul de livrare”, a spus el. Înţeleg că a existat o astfel de utilizare, dar este foarte limitată şi doar în cazuri speciale”, a mai spus acesta, citat de Reuters.

Ministerul condus de acesta a negat anterior că ar fi avut cunoştinţă de această chestiune.

Cea mai recentă presupusă utilizare a programului de spionaj vine după apariţia unei mişcări conduse de tineri la sfârşitul anului 2020, care a contestat puternica monarhie a ţării şi guvernul premierului Prayuth Chan-ocha. Peste 1.800 de persoane s-au confruntat cu acuzaţii legate de securitate de la începutul mişcării.

Vezi şi: O operaţiune specială a poliţiei s-a terminat cu o ‘baie de sânge’ în favelele din Rio – VIDEO – Black News

Într-un comunicat, poliţia thailandeză a negat utilizarea software-ului Pegasus pentru supraveghere sau încălcarea vieţii private.

Pegasus a fost folosit de guverne pentru a spiona jurnalişti, activişti şi dizidenţi, iar firma israeliană din spatele acestuia, NSO Group, a fost dată în judecată de Apple şi plasată pe o listă neagră a comerţului din SUA. NSO Group nu a răspuns solicitărilor ulterioare de comentarii adresate de Reuters.

Tags: Chaiwut ThanakamanusornCitizen LabDigital ReachiLawisraelNSO GroupPegasusPrayuth Chan-ochaThailanda
Categorii: Știrile zilei