X

Thailanda va primi în februarie primele doze de vaccin anti-covid de la AstraZeneca

Thailanda va primi în februarie primele 50.000 de doze de vaccin dezvoltat de compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca, după aprobarea uzului său în această ţară, în plină polemică implicând o firmă locală asociată regelui Vajiralongkorn, au informat vineri autorităţi sanitare citate de EFE, potrivit agerpres.

Lertchai Lertvut, directorul Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din Thailnada (FDA), a explicat EFE că alte 150.000 doze de vaccin aprobate miercuri pentru a combate COVID-19 vor sosi în următoarele luni.

Citește și : NATO a inaugurat o nouă Capabilitate de Răspuns la Incidente Cibernetice în R.Moldova

Aprobarea în regim de urgenţă a vaccinului se aplică celor 35 de milioane de doze, inclusiv celor 200.000 deja menţionate pe care Thailanda le va importa în baza acordului încheiat cu această companie farmaceutică.

Pe de altă parte, AstraZeneca intenţionează să producă în Thailanda alte 26 de milioane de doze prin intermediul Siam Bioscience, o firmă asociată regelui Vajiralongkorn, în baza unui acord pus sub semnul îndoielii de liderul opoziţiei, Thanathorn Juangroonruangkit.

Thanathorn, care a spus că Siam Bioscience nu are experienţă prealabilă în producerea de vaccinuri şi Thailanda nu are o strategie suficient de diversificată de vaccinare, a fost acuzat miercuri de încălcare a legii privind lezmajestatea.

Această controversată lege, utilizată din iulie împotriva a cel puţin 54 de persoane, inclusiv lideri ai studenţilor şi chiar un minor, îi pedepseşte cu între 3 şi 15 ani de închisoare pe cei care ameninţă, defăimează sau insultă familia regală.

Potrivit guvernului, compania Siam Bioscience a fost aleasă de AstraZeneca pentru fabricarea de vaccinuri datorită capacităţii şi disponibilităţii sale tehnologice.

Citește și : Jens Stoltenberg salută propunerea lui Biden de prelungire a Tratatului New START

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford din Marea Britanie, nu este la fel de eficient precum cel produs de Pfizer sau Moderna, dar este mai uşor de depozitat şi de distribuit deoarece nu necesită temperaturi atât de scăzute pentru conservare.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford a fost deja aprobat în regim de urgenţă de Argentina, Brazilia, Republica Dominicană, El Salvador, Ungaria, India, Mexic, Arabia Saudită şi Marea Britanie, printre alte ţări.

Tags: AstraZenecaFDAoxfordSiam BioscienceThailandaVajiralongkorn
Categorii: Știrile zilei