X

Thapelo Amad, primul musulman ales primar al Johannesburg

Un consilier municipal dintr-un mic partid musulman, Thapelo Amad, a fost ales vineri primar al Johannesburg, devenind primul musulman care va conduce capitala economică a Africii de Sud, relatează AFP, potrivit agerpres

În vârstă de 41 de ani şi membru al partidului Al Jama-ah, Amad a fost ales de consiliul municipal pentru a o înlocui pe Mpho Phalatse, din cadrul Alianţei democrate (DA), primul partid de opoziţie al ţării.

Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

Sunt “onorat” şi “emoţionat”, a reacţionat el. “Este o zi istorică pentru Africa de Sud şi în special pentru Johannesburg, cu primul primar musulman al celei mai mari metropole a ţării”, a adăugat Amad.

Thapelo Amad a fost ales cu susţinerea partidului la putere la nivel naţional, Congresul naţional african (ANC), care are cele mai multe locuri în consiliul municipal dar nu a reuşit să obţină majoritatea absolută în scrutinul din 2021.

Alegerea lui Amad, o surpriză în măsura în care partidul său nu deţine decât trei din cele 270 de locuri din consiliu, intervine după luni de manevre politice şi de bătălii juridice.

Predecesoarea sa, Mpho Phalatse, de 45 de ani, a fost înlăturată printr-un vot de neîncredere mai devreme în cursul săptămânii. A fost al treilea vot de cenzură cu care s-a confruntat primarul din luna septembrie, dar ea a fost reinstalată în funcţie până acum de tribunale.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

În 2021, Mpho Phalatse a devenit prima femeie neagră care conduce Johannesburg, după ce ANC a înregistrat cel mai slab rezultat în alegerile municipale de la începutul democraţiei, în 1994.

Tags: DAMpho PhalatsemusulmanopozitieThapelo Amad
Categorii: Știrile zilei