The Washington Post: Capitularea în masă a rușilor în Kursk îi creează o mare problemă lui Putin

Publicat:

The Washington Post: Capitularea în masă a rușilor în Kursk îi creează o mare problemă lui Putin

Forțele ucrainene au capturat peste 240 de soldați ruși de la invazia lor surpriză din regiunea rusă Kursk, din luna august, arată o analiză realizată de publicația The Washington Post, bazată pe imaginile și înregistrările publicate pe rețelele sociale în care militari ruși se predau în masă.

Cei mai mulți dintre ei susțin că sunt recruți, iar asta creează o problemă sensibilă din punct de vedere politic pentru președintele rus Vladimir Putin, potrivit analiștilor. The Washington Post a analizat peste 130 de fotografii și înregistrări video realizate de la începutul incursiunii, la 6 august, dintre care cele mai multe par să fi fost filmate de soldați ucraineni și distribuite pe rețelele sociale, scrie digi24.ro.


Analiza a inclus, de asemenea, fotografii realizate de un jurnalist al publicației la o închisoare care adăpostește soldați ruși capturați în Ucraina. Imaginile verificate înfățișează cel puțin 247 de prizonieri ruși și confirmă declarațiile oficialilor ucraineni că au capturat sute de ruși în timpul ofensivei în Kursk.

O problemă pentru Putin Unii dintre soldații capturați se identifică în înregistrările video drept recruți – ruși care fac armata obligatorie. În general, nu se așteaptă ca recruții să se confrunte cu lupta, iar capturarea lor în ultimele zile creează o problemă sensibilă din punct de vedere politic pentru președintele rus Vladimir Putin, potrivit analiștilor.

„A trecut mult timp de când nu am mai văzut o înregistrare video cu soldați ruși care se predau în masă în acest fel”, a declarat Dara Massicot, membru al Fundației Carnegie pentru Pacea Internațională. „Instinctul meu, după ce am văzut acele imagini video, a fost că acei soldați nu făceau parte din trupele cu experiență care au luptat în interiorul Ucrainei.” Recruții se predau în masă”.

Noi videoclipuri și fotografii continuă să fie postate online, iar The Post nu a numărat prizonierii care apar în imagini pe care nu le-a putut verifica independent, ceea ce înseamnă că numărul real de prizonieri ruși luați în timpul ofensivei este mult mai mare. În șapte videoclipuri verificate de sursa citată, prizonierii spun că sunt recruți, având vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care efectuează un an obligatoriu de serviciu militar.

Trupele recrutate nu sunt plătite și sunt slab instruite, iar Putin a făcut promisiuni că acestea nu vor fi trimise în luptă, deși legea rusă permite acest lucru atât timp cât au avut patru luni de instruire de bază. „Trimiterea recruților în luptă subminează contractul social dintre familiile rusești și guvern, care a rezistat sub conducerea lui Putin din 1999”, a declarat Massicot.

Armata ucraineană, care a difuzat înregistrarea video pe canalele sale oficiale, a declarat că operațiunea a fost efectuată de Brigada 80 de asalt aerian, sprijinită de artilerie și vehicule blindate grele. „Nu mă așteptam la atât de multe capitulări ușoare” Nici guvernul ucrainean, nici cel rus nu au spus câți prizonieri ruși au fost capturați până acum în timpul ofensivei de la Kursk. Șeful unei închisori din nord-estul Ucrainei, care deține soldați luați în timpul ofensivei, a declarat că 320 de ruși au trecut prin unitatea sa în ultimele 10 zile, în drum spre alte lagăre de prizonieri din Ucraina.

Aproximativ 80% dintre soldații ruși deținuți în închisoarea ucraineană vizitată de The Post erau recruți, a declarat șeful închisorii. Nu este clar dacă luarea de prizonieri a fost planificată ca parte a ofensivei de la Kursk sau a fost o „cireașă de pe tort” întâmplătoare, a declarat Mathieu Boulègue, de la Centrul pentru analiza politicilor europene. „Nu mă așteptam la atât de multe capitulări ușoare”, a spus el.

„Dar, de asemenea, arată cât de fragilă este narațiunea războiului în Rusia și, de asemenea, arată cât de disperați sunt probabil acești soldați care ar prefera să fie alături de Ucraina în închisori sau celule ucrainene decât să lupte pentru Rusia.

” Forțele ruse din zona ofensivei de la Kursk au fost probabil surprinse, fiind sub controlul unor ministere sau organizații care nu comunicau bine și  erau lipsite de experiență în luptă, toate acestea contribuind la succesul Ucrainei, a declarat Massicot.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oligarhii fugiți Ilan Șor și Veaceslav Platon au cheltuit peste 2,6 milioane de lei pentru reclame care promovează narativele Kremlinului

Oligarhii fugiți Ilan Șor și Veaceslav Platon au cheltuit peste 2,6 milioane de lei pentru reclame care promovează narativele Kremlinului Oligarhii fugiți Ilan Șor și...

Israelul lovește Libanul și declară stare de urgență, Hezbollah anunță că atacul său s-a “încheiat”

Israelul lovește Libanul și declară stare de urgență, Hezbollah anunță că atacul său s-a "încheiat" Duminică, armata israeliană a anunțat că efectuează lovituri în Liban...

Aeroportul din Saratov, sudul Rusiei, a ridicat restricţiile

Aeroportul din Saratov, sudul Rusiei, a ridicat restricţiile Aeroportul regional din Saratov, sudul Rusiei, a ridicat la ora locală 09.30 (05.30 GMT) restricţiile de zbor...

Ion Valer Xenofontov: S-a inoculat în mentalul colectiv că Uniunea Sovietică este un stat eliberator. Nu a fost niciun fel de eliberare, ci a...

Ion Valer Xenofontov: S-a inoculat în mentalul colectiv că Uniunea Sovietică este un stat eliberator. Nu a fost niciun fel de eliberare, ci a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.