X

Theresa May a afirmat că Marea Britanie ar putea obţine în final un aranjament comercial “la comandă” post-Brexit

Premierul britanic Theresa May a afirmat luni că un înalt reprezentant al echipei Uniunii Europene de negociere a Brexitului a declarat “foarte clar” că Marea Britanie ar putea obţine în final un aranjament comercial “la comandă”, după ieşirea sa din blocul comunitar, relatează Reuters.

“Astăzi, unul din membrii conducerii echipei de negocieri a declarat foarte clar că Marea Britanie poate, într-adevăr, să aibă propriul aranjament, dacă vreţi la comandă, în materie de comerţ, pe viitor”, a spus Theresa May în parlament, potrivit agerpres .

Şefa executivului britanic a făcut aceste remarci în contextul în care vineri UE 27 (UE fără Marea Britanie – n.r.) a decis că Marea Britanie a făcut ‘suficiente progrese’ în clarificarea a trei aspecte esenţiale ale Brexitului, dându-şi acordul oficial pentru începerea următoarei faze a negocierilor. Cele trei aspecte esenţiale ale Brexitului erau ‘factura divorţului’ dintre Marea Britanie şi UE, frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit.

Citește și : Bashar al-Assad acuză Franța de ”susţinerea terorismului”

Se prevede că tratativele privind viitorul parteneriat comercial între UE şi Londra, după perioada de tranziţie, nu vor începe înainte de primăvara anului viitor. În această privinţă, liderii Celor 27 vor adopta noi linii directoare la summitul UE din martie 2018.

Theresa May a mai asigurat luni în parlament că guvernul său poate gestiona un Brexit “lin şi ordonat”, dar a făcut apel la legislatori să nu permită ca dezbaterea privind plecarea ţării din UE să degenereze în ameninţări sau intimidări.

Miercurea trecută, premierul britanic a pierdut, la o diferenţă de patru voturi, un vot crucial al legislativului referitor la Brexit, din cauza rebeliunii câtorva deputaţi conservatori, o situaţie care a evidenţiat din nou majoritatea fragilă de care dispune premierul.

Unsprezece deputaţi conservatori “rebeli”, conduşi de Dominic Grieve, au votat împreună cu opoziţia laburistă un amendament ce prevede că orice acord final de ieşire din Uniunea Europeană va trebui să fie ratificat printr-un vot constrângător al parlamentului, în pofida opoziţiei guvernului conservator. Votul a provocat mânie din partea unor partizani ai unui Brexit “pur şi dur”, dar şi ”ameninţări cu moartea” la adresa lui Grieve, relata vineri The Guardian.

Tags: brexitcomandăcomerţirlanda de nordlondramarea britaniepost-BrexitTheresa MayUE
Categorii: Diaspora