X

Theresa May îndeamnă China să respecte drepturile și libertățile cetățenilor din Hong Kong

Prim-ministrul britanic Theresa May a îndemnat miercuri China să respecte drepturile și libertățile cetățenilor din provincia Hong Kong și a anunțat că este în contact permanent cu Guvernul chinez pentru rezolvarea situației din fosta colonie britanică, relatează Reuters, potrivit mediafax.

„Este vital ca nivelul ridicat de autonomie al Hong Kong și drepturile și libertățile prevăzute în Declarația Comună să fie respectate”, a declarat Theresa May.

Citește și : Rusia se retrage OFICIAL din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

Proteste violente au loc în Hong Kong de câteva săptămâni. Mitingurile au început din cauza unui proiect de lege care prevedea facilitarea extrădărilor din Hong Kong spre China, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului susţinut de Beijing.

Conform acordului din 1984 semnat între Marea Britanie şi China, Hong Kong-ul beneficiază de semiautonomie şi are libertăţi inexistente pe restul teritoriului chinez cel puţin până în anul 2047.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.

Citește și : Kosovo cere arestarea unui om de afaceri sârb, suspectat de implicare într-un asasinat

Tags: BeijingChinahong kongmarea britanieTheresa May
Categorii: Diaspora