X

Theresa May preconizează un Brexit ‘fără probleme şi ordonat’

Premierul Theresa May a lăudat în Parlament compromisul cu Bruxellesul asupra condiţiilor Brexitului, apreciind că acesta va permite o ieşire ”fără probleme şi ordonată” din UE, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Vom părăsi (UE), dar o vom face fără probleme şi în mod ordonat, stabilind un nou parteneriat strâns şi special cu prietenii noştri, reluându-ne controlul asupra frontierelor, banilor şi legilor”, a declarat luni conducătoarea conservatoare în Camera Comunelor, prezentând acordul îbcheiat vineri la Bruxelles.

Comisia Europeană şi Regatul Unit au căzut vineri de acord asupra modalităţilor divorţului lor, după luni de negocieri tensionate, deschizând calea unor negocieri comerciale post-Brexit.

Citeşte şi: După atentatul de la New York, Trump cheamă la reformarea sistemului de imigrare

”Bineînţeles, nimic nu este încheiat atât timp cât nu este încheiat”, a declarat Theresa May, apreciind că această continuare a negocierilor ”nu va fi uşoară”.

”Însă cred că există în prezent un nou sentiment de optimism în negocieri”, a apreciat ea.

”Este o veste bună pentru persoanele care au votat în favoarea ieşirii (din UE), care se tem că ne vom împotmoli (…), dar şi pentru oamenii care au votat pentru rămânerea (în UE), care se tem de un naufragiu”, a spus ea.

Theresa May speră că acest compromis va fi validat de şefii de stat şi de guverne UE în cadrul summitului de la 14 şi 15 decembrie, pentru a putea să se concentreze asupra construirii unor ”noi relaţii economice şi în domeniul securităţii ambiţioase”.

Înainte de a vorbi în faţa deputaţilor, May şi-a reunit Cabinetul, care continuă să fie împărţit pe tema profilului viitor al Brexitului, între susţinătorii păstrării unor legături strânse cu UE şi cei care vor o ruptură clară cu regulile europene, în contextul în care compromisul a fost perceput de unii drept o amorsă a unui Brexit moderat.

Acordul încheiat priveşte factura pe care Regatul Unit va trebui să oo achite pentru a-şi încheia socotelile cu UE, menţinerea drepturilor expatriaţilor de o parte şi de alta a Canalului Mânecii şi garanţia unei fontiere deschise între cele două Irlande.

Acest progres a fost însă umbrit de declaraţii pe care le-a făcut duminică ministrului însărcinat cu Brexitul David Davis.

Întrebat dacă Londra va achita factura în absenţa unui acord comercial, David Davis a răspuns BBC că acest lucru va fi ”condiţionat de obţinerea unei perioade de transfer” şi ”condiţionat de un acord comercial”.

”Fără acord înseamnă că nu vom plăti”, a insistat el, contrazicând astfel declaraţiile ministrului britanic al Finanţelor Philip Hammond, care a dat asigurări că Londra îşi va onora angajamentele financiare faţă de UE orice s-ar întâmpla.

Davis a mai declarat că acest compromis este ”mai ales o declaraţie de intenţie” decât ”ceva constrângător”. Dublinul l-a criticat imediat.

Citeşte şi: Trei femei revin cu acuzaţiile la adresa lui Trump: ‘Şi-a pus mâinile peste tot, mă săruta şi mă atingea’

Ar fi ”ciudat” să accepţi un acord iar apoi să nu-l respecţi, a reacţionat ministrul irlandez Joe McHugh, subliniind că Dublinul consideră că este vorba despre un ”acord constrângător, despre un acord de principiu”.

David Davis şi-a nuanţat declaraţiile luni, spunând că au fost prost interpretate şi că ”bineînţeles, (acordul) este de asemenea constrângător”. El a repetat însă că, fără un acord comercial, nu va exista vreun acord cu privire la restul.

Un purtător de cuvânt al Cimisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că acest compromis nu este, ”dintr-un punct de vedere formal” ”constrângător juridic”.

”Însă noi considerăm raportul comun al (negociatorului UE) Michel Barnier şi David Davis un gentlemen agreement”, a adăugat el.

”Este clar că el este complet susţinut şi cauţionat de către Guvernul britanic”, a spus Schinas.

Tags: brexitbruxellesDavid DavisDublinirlandalondramarea britanieMargaritis SchinasMichel BarnierPhilip HammondTheresa MayUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora