X

Theresa May se confruntă cu “Better Brexit”, un nou plan alternativ venit chiar din partidul său

A fost enunțat un nou plan alternativ de Brexit tot de către un membru al partidului condus de Theresa May și tot pe fondul nemulțumirilor generate de modul în care este negociat acordul pentru Brexit, relatează Bloomberg, potrivit mediafax.

Denumit “Better Brexit”, planul propus de Nick Boles sugerează, în primul rând, abandonarea cursului actual al negocierilor pentru Brexit. În schimb, ar trebui încercată o păstrare a apartenenței la Spațiul Economic European și după data de 29 martie 2019 – data producerii Brexitului.

Citește și : Netanyahu salută decizia SUA de a nu mai finanţa UNRWA

Acest model este inspirat după sistemul politic utilizat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, trei state care nu fac parte din Uniunea Europeană dar care, totuși, beneficiază de circulația liberă a mărfurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor – ca orice stat-membru UE -, grație apartanenței la Spațiului Economic European.

În paralel cu păstrarea apartenenței la Spațiul Economic European, Nick Boles sugerează și aderarea la Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), o organizație interguvernmanetală formată în 1960 de către Liechtenstein, Norvegia, Islanda și Elveția.

Nick Boles, care a servit ca ministru pentru ucenicie și abilități (echivalentul unui ministru al muncii) în perioada 2014-2016, în guvernul condus de David Cameron, este un fost susținător al prim-ministrului britanic.

El este, însă, este doar ultimul dintr-o serie tot mai lungă de membri ai Partidului Conservator nemulțumiți de modul în care Marea Britanie negociază cu Uniunea Europeană acordul de Brexit.

Citește și : Somalia: Bilanțul atacului cu bombă din Mogadishu a ajuns la șase morți

În lunile anterioare, Theresay May s-a confruntat cu demisia Secretarului pentru Brexit David Davis, cu demisia Secretarului de Externe Boris Johnson, precum și cu un plan de Brexit alternativ (așa-numitul “Chequers Plan”) conceput de un grup de politicieni condus de acesta din urmă.

Tags: acordAELSBetter Brexitmarea britanieNick BolesplanTheresa Mayuniunea europeana
Categorii: Diaspora