Theresa May se deplasează la Strasbourg pentru a încerca să finalizeze un acord privind Brexit

Publicat:

Premierul britanic Theresa May se va deplasa luni seară la Strasbourg – unde vor avea loc sesiunea plenară a Parlamentului European şi reuniunea săptămânală a Colegiului comisarilor europeni – în încercarea de a depăşi impasul în care se află negocierile privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat ministrul de externe irlandez Simon Coveney, care a adăugat că obstacolele în tratative încă persistă, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană încearcă să formuleze o propunere privind Brexitul care să elimine temerile Londrei legate de aşa-numita ‘plasă de siguranţă’ referitoare la frontiera irlandeză, dar nu va face compromisuri privind priorităţile esenţiale ale blocului comunitar, a spus Coveney.


Citește și : Martorii povestesc ultimele secunde de zbor ale avionului prăbușit în Etiopia: Ieșea fum și se desprindeau bucăți din fuselaj!

”Negocierile sunt în desfăşurare. Prim-ministrul britanic se deplasează la Strasbourg în această seară, înţeleg că pentru a încerca să finalizeze un acord dacă este posibil”, a declarat şeful diplomaţiei irlandeze.

”Abordarea noastră rămâne aceeaşi, am afirmat foarte clar că acordul de retragere nu poate fi schimbat, însă dorim să încercăm să fim utili în termeni de a oferi claritate şi de a da noi asigurări, necesare în Westminster, că plasa de siguranţă se doreşte a fi temporară. Nimeni nu încearcă să păcălească pe nimeni, cu nimic”, a accentuat oficialul de la Dublin.

Destinată să fie aplicată doar ca ultim recurs, dacă nicio altă soluţie nu este găsită, ”plasa de siguranţă” (backstop) ar menţine Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.

Numeroşi parlamentari britanici consideră această măsură drept ”o capcană” ce i-ar menţine sub umbrela UE în pofida Brexit-ului. Ei cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să iasă în mod unilateral.

Citește și : Armenia este nemulțumită de exercițiile militare desfășurate în Azerbaidjan

La rândul său, UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că va face tot posibilul pentru a negocia după Brexit o viitoare relaţie comercială cu Londra care va face inutile controalele la frontiera irlandeză şi deci ”backstop-ul” ar fi inutil.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.