X

Theresa May, vizată de o nouă moţiune de cenzură

Liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn a depus luni seara o moţiune de cenzură vizându-l pe premierul conservator Theresa May – un gest foarte simbolic, relatează The Associated Press, scrie News.ro .

Corbyn a cerut un vot în acest sens după ce May a anunţat că Parlamentul urmează să voteze în vederea ratificării divorţului între Marea Britanie şi Uniunea Europeană (UE) abia în săptămâna 14-20 ianuarie, după mai bine de o lună de la data iniţială a acestui vot, prevăzut la 11 decembrie.

Citește și : ONU a adoptat un Pact mondial privind refugiaţii

O adoptare a moţiunii ar spori presiunea asupra premierului conservator.

Însă, spre deosebire de o moţiune de cenzură vizând Guvernul, o moţiune de cenzură vizând-o personal pe May nu are puterea să înlăture Guvernul şi să conducă la alegeri anticipate, comentează AP.

Premierul conservator a încercat să potolească nerăbdarea parlamentarilor, într-un discurs pe care l-a susţinut luni în Camera Comunelor, primul după eşecul vizitei sale la Bruxelles la sfârşitul săptămânii trecute.

”Mulţi membri ai Camerei doresc puternic ca noi să luăm o hotărâre rapidă. Intenţionăm să reluăm dezbaterea (La Westminster) în săptămâna care începe la 7 ianuarie şi să organizăm votul în săptămâna care urmează”, a anunţat ea, citată de Reuters.

Corbyn, care a ameninţat încă de la începutul dezbaterii cu o moţiune de cenzură, în cazul în care nu se stabileşte o dată a acestui vot, a trecut la fapte după discursul lui May, denunţând un calendar ”inacceptabil”.

”Singurul meu mijloc de a obţine organizarea unui vot săptămâna aceasta este depunerea unei moţiuni care spune următorul lucru: această Cameră nu are încredere în premier, din cauză că acesta a eşuat să permită Camerei Comunelor să procedeze la un vot (privind ratificarea) acordului retragerii”, a declarat el.

Citește și : Papa Francisc denunţă ”execuţiile” ordonate în anumite state

Partidul Laburist, asupra căruia mai multe formaţiuni mai mici din opoziţie exercită presiuni, a promis duminică să o oblige pe Theresa May să supună ratificarea acordului retragerii votului Parlamentului înainte de Crăciun.

Adoptarea unei moţiuni de cenzură nu obligă şeful Guvernului să demisioneze, ci, prin convenţie, el ar putea să ceară o dizolvare a Parlamentului şi organizarea unor alegeri legislative anticipate.

Tags: bruxellesJeremy Corbynmarea britaniemotiune de cenzuraTheresa MayUE
Categorii: Diaspora