Thomas Bach apără ‘neutralitatea politică’ a Comitetului Internaţional Olimpic în faţa G20

Publicat:

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a pledat pentru participarea tuturor ţărilor la competiţiile internaţionale şi le-a cerut liderilor G20, al cărui summit summit a început marţi în Indonezia, să susţină “neutralitatea politică” a organizaţiei sale, informează EFE, potrivit agerpres.

Într-un discurs la reuniunea liderilor celor mai mari 20 de economii mondiale, Bach a reiterat condamnarea de către CIO a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi a apărat sancţiunile “fără precedent” impuse guvernului rus pentru “încălcarea flagrantă a Cartei Olimpice”.


Citește și: Mesaj ferm de pe front: armata ucraineană NU acceptă negocieri cu Rusia!

Totuşi, el consideră că, “spre deosebire de multe alte războaie şi conflicte din lumea noastră, cu privire la acest război, unele guverne au început să decidă ce sportivi pot participa la competiţii sportive internaţionale şi care nu”.

“Au făcut-o şi o fac doar din motive politice”, iar “dacă sportul devine, în acest fel, un alt instrument de atingere a obiectivelor politice, sportul internaţional se va prăbuşi”, a spus Bach.

În acest sens, conducătorul CIO a subliniat că sportul olimpic “are nevoie de participarea tuturor sportivilor care acceptă regulile, chiar şi mai ales dacă ţările lor sunt în confruntare sau în război”, întrucât “o competiţie între sportivi din state cu vederi similare nu este un simbol credibil al păcii”.

El a precizat, de asemenea, că “esenţa de bază a sportului internaţional” este aceea ca deciziile privind participarea şi rezultatele să se bazeze “exclusiv pe meritul sportiv al unui sportiv”.

Potrivit lui Bach, în vremuri de “divizare”, rolul CIO este să “unească lumea şi nu să aprofundeze divizările”, misiune care poate fi realizată doar printr-o politică sportivă neutră.

“Pentru a ne îndeplini misiunea de unificare, CIO trebuie să fie neutru din punct de vedere politic. Pentru a permite viitoarelor gazde olimpice să întâmpine cei mai buni sportivi din lume, indiferent de conflictele politice, vă rog, lideri mondiali, să susţineţi această neutralitate politică”, le-a cerut Bach participanţilor la reuniune.

Citește și: Zelenski cere ‘G19’ să se unească pentru a pune capăt războiului Rusiei şi propune un plan de pace în 10 puncte

“Putem uni întreaga lume doar dacă sportivii din toate cele 206 de Comitete Olimpice Naţionale pot participa la Jocurile Olimpice. Abia atunci Jocurile Olimpice vor deveni acea sărbătoare a speranţei şi a rezistenţei”, a mai spus preşedintele CIO.

De când a invadat Ucraina în luna februarie, Rusia a fost suspendată de la diferite competiţii, inclusiv de la Cupa Mondială de fotbal din Qatar, în timp ce guvernele diferitelor ţări s-au opus participării sportivilor ruşi la diverse întreceri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor (studiu)

Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor (studiu) Omniprezente în mediu, microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor, ajungând în număr mare în fileurile pe care le...

Poliţia din Germania a reţinut un bărbat suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift

Poliţia din Germania a reţinut un bărbat suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift Poliţia germană a reţinut un american suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift...

Trump a devenit din nou un star reality TV cu discursul său incoerent de la Convenţie

Trump a devenit din nou un star reality TV cu discursul său incoerent de la Convenţie Într-un discurs incoerent susţinut joi seară la Convenţia republicană,...

Johnny Depp s-a inspirat din tarot pentru a crea o nouă colecţie de tablouri

Johnny Depp s-a inspirat din tarot pentru a crea o nouă colecţie de tablouri Actorul Johnny Depp a recurs la iconografia cărţilor de tarot pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.