X

Thomas Cook se luptă pentru supravieţuire printr-o ultima întâlnire cu băncile şi creditorii

Şefii tour-operatorul britanic Thomas Cook urmează să se întâlnească duminică dimineaţă cu băncile şi creditorii pentru a decide dacă cel mai vechi operator de turism din lume va putea supravieţui sau va intra într-un colaps care va fi resimţit în întreaga lume, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

În condiţiile în care deţine hoteluri, staţiuni turistice, companii aeriene şi nave de croazieră, Thomas Cook are în prezent 600.000 de turişti, dintre care 1500.000 de britanici, în întreaga lume, ceea ce înseamnă că guvernele şi companiile de asigurări vor fi forţate să intervină şi să îi aducă acasă pe turişti dacă Thomas Cook intră în faliment.

Citește și : Prezenţa forţelor străine în Golf sporeşte ‘insecuritatea’ (Rouhani)

Compania înfiinţată în anul 1841 se luptă pentru supravieţuire după ce creditorii au ameninţată că se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. Afectat de datoriile mari, competiţia online şi incertitudinea geopolitică, Thomas Cook are nevoie de finanţări suplimentare în valoare de 200 milioane de lire sterline (227 milioane euro), pe lângă pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja, pentru a evita falimentul.

Echipa managerială de la Thomas Cook, în frunte cu Peter Fankhauser, urmează să se întâlnească cu băncile şi deţinătorii de obligaţiuni duminică la ora 8.00 GMT la sediul unei firme de avocatură de la Londra, urmând ca după-amiaza să fie organizată o reuniune a consiliului de administraţie de la Thomas Cook, la care se va decide dacă grupul poate continua activitatea.

“La finalul acestor reuniuni vom şti dacă s-a ajuns la un acord şi dacă Thomas Cook va supravieţui” a declarat o sursă din apropierea acestui dosar.

Dacă Thomas Cook va intra în faliment, aceasta va declanşa cea mai amplă operaţiune de repatriere din istoria Marii Britanii. Ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab a spus că Guvernul de la Londra a elaborat planuri de rezervă, în cazul în care discuţiile dintre Thomas Cook şi creditorii săi vor eşua, astfel încât niciun turist să nu fie lăsat peste hotare. “Sperăm că Thomas Cook va putea continua însă, în orice eventualitate, avem planuri de rezervă pentru a ne asigura că în cel mai pesimist scenariu putem să îi sprijinim pe cei care altfel ar fi blocaţi” a spus Raab pentru BBC.

Citește și : Cel puţin 26 de morți, inclusiv copii, într-un accident de autobuz în nordul Pakistanului

Grupul Thomas Cook realizează o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai mulţi ani însă compania este afectată de o concurenţă acerbă între tour-operatori şi un mediu economic incert în special în Marea Britanie, în contextul Brexitului şi deprecierii lirei. Grupul Thomas Cook are o povară a datoriilor de 1,7 miliarde lire sterline şi întâlnirea cu creditorii va fi decisivă pentru o companie care are 19 milioane de clienţi pe an în 16 ţări.

Tags: brexitlondramarea britanieThomas Cookturismturisti
Categorii: Diaspora