Thomas Pesquet: Mai mulţi astronauţi europeni au şansa de a ajunge pe Lună

Publicat:

Astronautul francez Thomas Pesquet a declarat luni pentru postul de radio France Info că va “urmări cu mare atenţie” următoarele zboruri cu echipaj uman ale misiunii Artemis către Lună, estimând că “va avea un cuvânt de spus” pentru a candida, la fel ca mulţi alţi astronauţi europeni, relatează AFP, potrivit agerpres.

Noua rachetă gigantică SLS (Space Launch System) a NASA, cea mai puternică din lume, este programată să fie lansată luni de la Cap Canaveral din Florida, pentru o misiune test de şase săptămâni către Lună, la 50 de ani de la misiunea Apollo.


Citeşte şi: Patru asociaţii ale judecătorilor europeni contestă aprobarea de către UE a planului polonez de relansare – Black News

Această misiune va marca zborul inaugural al amplului program american destinat revenirii pe Lună, denumit Artemis.

Obiectivul este de a transforma Luna într-o bază pentru dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru a trimite oameni pe Marte.

Artemis 1 este o misiune fără astronauţi la bord, realizată în scopul testării rachetei şi a capsulei Orion ataşată acesteia, astfel încât zborurile cu echipaj uman să se desfăşoare în deplină securitate spre Lună începând cu 2024.

Racheta SLS se află în dezvoltare de peste un deceniu şi măsoară 98 de metri în înălţime.

Capsula Orion va fi propulsată până la Lună, şi chiar la 64.000 de kilometri mai departe, aventurându-se mai departe decât oricare alt vehicul spaţial ce poate transporta echipaje umane de până acum.

La revenirea în atmosfera terestră, scutul termic va trebui să suporte o viteză de aproape 40.000 de kilometri pe oră şi o temperatură pe jumătate la fel de caldă ca suprafaţa Soarelui.

Întrebat dacă are şanse să decoleze către Lună în următoarea misiune Artemis, astronautul Thomas Pesquet a răspuns că “(în cadrul misiunii Artemis) 2 nu, însă începând cu (misiunea Artemis) 3, Europa va avea un cuvânt de spus în această chestiune”.

În 2024, misiunea Artemis 2 va transporta doi astronauţi pe orbită în jurul Lunii, fără să aselenizeze. Sarcina aselenizării este rezervată echipajului Artemis 3, misiune prevăzută cel mai devreme în 2025. NASA intenţionează apoi să lanseze circa o misiune pe an.

“Vom avea zboruri pentru astronauţii europeni, în mod clar eu şi colegii mei vom urmări acest lucru cu mare atenţie şi apoi ne vom imagina în această capsulă”, a spus el.

Citeşte şi: Austria cere UE să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor – Black News

Dintre astronauţii europeni, “suntem câţiva care vom avea un cuvânt de spus” pentru a “candida”, însă “acest lucru va depinde de directorul general al ESA (Agenţia Spaţială Europeană), de ţările membre, vom vedea”, a adăugat Thomas Pesquet.

“Ceea ce este bine este că vor fi mai multe misiuni (…), avem un program care va fi sustenabil folosind resursele de pe Lună, şi asta înseamnă că (programul) nu va avea doar un astronaut european”, ci “în vreo zece ani, vor fi mai mulţi”, a precizat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.