Thriller electoral în Norvegia. Alegerile legislative se anunţă extrem de strânse

Publicat:

Alegătorii din Norvegia sunt convocaţi luni la urne pentru un adevărat “thriller electoral”, care va stabili care dintre partidele de dreapta sau de stânga vor guverna “cea mai fericită ţară din lume” în următorii patru ani, relatează AFP, conform agerpres.

Secţiile de votare s-au deschise la ora locală 09:00 (07:00 GMT) şi se vor închide la 21:00 (19:00 GMT), oră la care vor fi publicate şi primele rezultate parţiale.


Ultimele sondaje anticipau un scrutin palpitant, pe fondul unui decalaj neînsemnat între aşa-numitul bloc burghez condus de premierul conservator Erna Solberg şi opoziţia condusă de laburistul Jonas Gahr Store, cu mai multe partide mici în calitate de arbitri.

Citeşte şi: Incident armat în Texas. Opt oameni au murit, printre care şi atacatorul – VIDEO

În editorialele lor, ziarele se referă la “cel mai important thriller electoral după mai multe decenii” în această ţară bogată, cu 5,3 milioane de locuitori.

Aflat la putere din 2013, guvernul compus din conservatori şi populişti ‘light’ din Partidul Progresului (antiimigraţie) a jucat în timpul campaniei cartea liniştitoare a continuităţii.

Sub conducerea sa, ţara, cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa de Vest, a depăşit cu succes două crize grave: cea a sectorului petrolier din cauza scăderii preţului la barilul de ţiţei în vara anului 2014 şi apoi cea a migraţiei în 2015.

“Ne dorim încă patru ani ca să continuăm să facem ceea ce funcţionează”, a spus Solberg, o politiciană populară de 56 de ani.

Citeşte şi: Hoţii şi-au făcut de cap în timpul uraganului. Magazinele au fost DEVASTATE – VIDEO

Guvernul său a redus povara fiscală pentru a relansa economia şi a o pregăti pentru epoca post-petrol, dincolo de a se servi – prea generos, potrivit opoziţiei şi mai multor economişti – de astronomicul fond suveran al ţării, în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari.

La polul opus, Store, un milionar absolvent al Institutului de Studii Politice din Paris (Sciences Po), promite o creştere a taxelor pentru cei bogaţi în scopul de a consolida statul norvegian de bunăstare şi a reduce inegalităţile.

“Avem nevoie de o schimbare acum pentru că suntem pe cale să ne îndepărtăm unii de alţii”, a declarat liderul laburist de 57 de ani, după ce a votat duminică la Oslo, o posibilitate oferită în multe municipalităţi. Mai mult de un milion de alegători, din cei 3,76 milioane înregistraţi, au votat anticipat.

Citeşte şi: Never Forget. 16 ani de la prăbuşirea Turnurilor Gemene din New York

Conservatorii şi laburiştii se plasează pe aceeaşi poziţie în multe dosare: continuarea activităţilor petroliere în zona arctică, politica de imigraţie severă, importanţa unor legături strânse cu UE, chiar dacă Norvegia nu este membră a blocului comunitar.

În faţa declinului lor anunţat, cele două principale forţe ale regatului vor depinde de sprijinul unor formaţiuni mici, capabile să încline majoritatea la dreapta sau la stânga, prin negocieri care se anunţă dificile.

În Norvegia, care a fost desemnată oficial drept ţara cea mai fericită din lume de către ONU în martie, acest scrutin proporţional pune accentul pe mai multe partide mici contestatare. Printre acestea: partidul de centru (agrarian) puternic eurosceptic şi orientat împotriva elitelor urbane, ecologiştii, care cer să se pună capăt oricărei noi activităţi de explorare a petrolului sau marxiştii, ostili actorilor privaţi în serviciul public.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.