X

Timofti despre discuția cu Putin: „Putin insista să nu semnăm cu UE, dar decizia era deja luată

Timofti despre discuția cu Putin: „Putin insista să nu semnăm cu UE, dar decizia era deja luată

Fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a oferit noi detalii
în cadrul emisiunii ,,Cutia Neagră”, despre întâlnirea sa cu Vladimir Putin din 2014, care a avut loc în cadrul summitului CSI de la Minsk.
Potrivit lui Timofti, președintele rus a încercat să-l convingă să nu semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, insistând că aderarea la UE nu ar fi benefică pentru Moldova din punct de vedere economic și politic.
Timofti a relatat că, în timpul discuției, Putin a invocat faptul că „poporul moldovean este obișnuit să fie alături de Rusia” și că ar trebui să continue această relație. Fostul lider de la Chișinău a respins aceste argumente, subliniind că decizia de a se orienta către Uniunea Europeană nu a fost luată de președinte, ci de Parlament, în contextul unei republici parlamentare.
„I-am spus: ‘Domnule președinte, noi am ales deja. Aceasta este decizia Parlamentului, nu a președintelui, iar eu o susțin pe deplin’”, a declarat Timofti. În timpul discursului oficial de la summit, Putin a reiterat sugestia ca Republica Moldova să nu semneze acordul de asociere, însă Timofti a refuzat din nou.
Fostul președinte a clarificat că, deși discuția a fost tensionată, nu a existat nicio amenințare directă din partea liderului de la Kremlin.
Timofti a mai dezvăluit acest incident și într-un interviu acordat în 2023, menționând că Putin a încercat să-l trateze de pe poziții de superioritate, dar a subliniat că Moldova și-a ales ferm direcția către Uniunea Europeană.
Tags: cu PutindiscuțiaTimofti
Categorii: PoliticăȘtirile zilei