Tiraspolul a ajuns la un acord în privința gazelor naturale

Publicat:

Tiraspolul a ajuns la un acord în privința gazelor naturale

Pretinsul ministru al Dezvoltării Economice de la Tiraspol, Serghei Obolonik, a anunțat la o reuniune a sovietului suprem transnistrean că regiunea a ajuns la un acord privind aprovizionarea cu gaze la nivelul deja stabilit.

Malul stâng al Nistrului primește de la Gazprom zilnic 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale, iar potrivit experților, datoriile acumulate de regiune ajung la peste 10 miliarde de dolari, transmite europalibera.org.


Citeşte şi: UE, cel mai mare ‘donator’ al Palestinei şi cel mai mare sprijin extern al său în zonă, cu aproape 1,2 miliarde de euro în cinci ani – Stiripesurse.md

Obolonik nu a oferit mai multe detalii despre acord. El a spus, în contextul asigurării cu gaze a regiunii, potrivit agențiilor locale, că există „riscuri suplimentare” legate de „transmiterea sistemului de transport al gazelor din R. Moldova către o companie românească”, Vestmoldtransgaz, subsidiară a Transgaz din România. Nu s-a reușit creșterea volumelor de gaze livrate, în condițiile „restricțiilor impuse de Ucraina”.

„Republica”, spune Obolonik, va fi asigurată cu căldură și gaz în această iarnă, „cu excepția cazurilor de forță majoră”.

Nu este limpede dacă e vorba de discuții directe dintre Tiraspol și Gazprom sau dacă la aceste negocieri au participat reprezentanții Moldovagaz și ai autorităților de la Chișinău.

Șeful Energocom: Tiraspolul așteaptă garanții

Directorul interimar al furnizorului central, Energocom, Victor Bînzari, a declarat, recent, că malul drept își dorește un contract de achiziție a energiei electrice de la Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) până în decembrie 2024.

Tiraspolul a ajuns la un acord în privința gazelor naturale

Centrala, controlată de o companie de stat rusă, produce energie electrică din gazele furnizate de Gazprom. Bînzari a spus în podcastul „În esență…” că un contract durabil nu poate fi încheiat încă, deoarece Tiraspolul e în așteptarea unor „garanții” pe tema gazelor.

SA Energocom și MGRES au încheiat în septembrie un contract de achiziție a curentului pentru luna octombrie (66 de dolari/MWh), fiind contractate 305.000 MWh, adică 85% din totalul lunar necesar malului drept.

La sfârșitul lunii martie, Energocom și MGRES încheiaseră un contract pe o perioadă de jumătate de an, la un preț de achiziție, la fel, de 66 de dolari/MWh.

R. Moldova a prelungit acordul cu Gazprom în toamna anului 2021. Ulterior, gigantul rus a redus constant cantitățile de gaze către R. Moldova, ajungând la cantitatea de 5,7 de milioane de metri cubi, care a fost cedată de Chișinău malului stâng.

Malul drept al Nistrului cumpără gaze naturale prin bursele internaționale. Ucraina a declarat că, începând cu 2025, nu va mai permite tranzitul de gaze ruse, iar acest fapt ar duce la blocajul energetic al regiunii separatiste din estul R. Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.