Tiraspolul nu pare să fie interesat într-o implicare în războiul din Ucraina, afirmă experţi de la Chişinău

Publicat:

Tiraspolul nu pare să fie interesat într-o implicare în războiul din Ucraina, din lipsă de capacităţi militare, dar şi din cauză că nu poate să evalueze cine va ieşi până la urmă învingător, însă nici Ucraina nu ar fi interesată de escaladarea situaţiei din Transnistria, pe care o percepe ca pe o vulnerabilitate, sunt de părere experţi de la Chişinău, potrivit agerpres

Cea mai interesată de o implicare în război a regiunii separatiste necontrolate de Chişinău pare să fie Rusia, care finanţează anual acest teritoriu cu peste un miliard de dolari, consideră participanţii la dezbaterea organizată vineri la Chişinău de agenţia de presă IPN pe tema “Situaţia reală şi reacţia utilă a societăţii moldovene la provocările din jurul regiunii transnistrene”, potrivit Radio Chişinău.


Citește și : Zelenski salută noul ajutor financiar anunţat de SUA

“Transnistria reprezintă o vulnerabilitate pentru securitatea Ucrainei. De aceea, pentru Ucraina este necesar să menţină aici (la frontiera cu Republica Moldova, pe tronsonul transnistrean) o parte a forţelor sale (…), în loc să le concentreze în Donbas şi în sudul teritoriului său, dar nu poate face acest lucru”, a declarat expertul Igor Boţan.

“Dacă vorbim despre cui i-ar fi convenabil să provoace destabilizarea situaţiei în Transnistria, eu cred că cel mai mult îi convine Rusiei, în această situaţie, bănuiesc, pentru că elitele transnistrene înţeleg că au un potenţial foarte, foarte modest”, a spus expertul citat, adăugând că cei de la Tiraspol “nu ştiu cine va câştiga finalmente acest război, se gândesc la viitorul lor şi la supravieţuire”. “Lor chiar că nu le-ar trebui destabilizarea situaţiei”, consideră Boţan.

În condiţiile actuale, administraţia de la Tiraspol nu are capacitatea de a controla întregul teritoriu al regiunii separatiste transnistrene, iar interzicerea paradei de 9 mai demonstrează aceasta, a opinat Nicolai Ţveatcov, director-adjunct al Biroului Politici de Reintegrare din cadrul guvernului de la Chişinău.

Potrivit oficialului moldovean, acţiunile actualei conduceri de la Tiraspol sunt foarte prudente. “S-a văzut o reacţie foarte, foarte prudentă din partea liderilor de la Tiraspol. De ce se întâmplă acest lucru? Sunt ei mai puţin proruşi sau acolo sunt într-adevăr diferite grupări şi diferite interese?”, a întrebat el retoric.

Cu toate acestea, Ţveatcov spune că nu ar “subaprecia interesele unor actori din Ucraina şi posibilităţile lor de a influenţa situaţia din regiune”.

În context, reprezentantul Biroului pentru Reintegrare a apreciat dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol ca fiind unul constructiv în ultima perioadă.

Războiul din Ucraina are un impact major asupra Republicii Moldova din punct de vedere economic, din cauza opririi importurilor şi exporturilor şi a crizei energetice, a atenţionat sociologul Vadim Pistrinciuc, care a atras atenţia asupra efectelor devastatoare ale propagandei ruse asupra cetăţenilor moldoveni.

“E cert că avem mulţi oameni care nu înţeleg corect acest conflict. Au înghiţit propagandă rusească”, apreciază el.

Lupta cu propaganda rusă ar trebui să constituie una din priorităţile actualei conduceri de la Chişinău, subliniază experţii care au participat la această dezbatere, în condiţiile în care războiul din Ucraina ar putea fi unul de lungă durată.

Citește și : Muntenegru are un nou guvern (VIDEO)

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, consideră că, pentru moment, nu există un pericol de implicare militară a regiunii transnistrene în războiul din Ucraina, în ciuda incidentelor violente din 25-27 aprilie în stânga Nistrului, potrivit IPN şi postului de radio Europa Liberă.

Autorităţile transnistrene au comunicat despre un atac la 25 aprilie asupra sediului aşa-numitului Minister al Securităţi de la Tiraspol, iar la 26 aprilie au anunţat că antene de radio din satul Maiac au fost distruse de explozii. În acelaşi timp, la 27 aprilie au fost semnalate împuşcături lângă satul Cobasna, la graniţa cu Ucraina, unde se afla un mare depozit de muniţii din epoca sovietică, păzit de militari ruşi, conform mass-media de la Chişinău.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski a făcut o vizită-fulger în Doneţk

Zelenski a făcut o vizită-fulger în Doneţk Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers miercuri la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului...

Zelenski este aşteptat la summitul european de la Bruxelles

Zelenski este aşteptat la summitul european de la Bruxelles Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi prezent joi la summitul european de la Bruxelles, unde urmează...

Ruşii au bombardat Odesa cu o rachetă balistică

Ruşii au bombardat Odesa cu o rachetă balistică Un atac al Rusiei cu rachetă balistică asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, a lovit o infrastructură...

UE prelungeşte până în martie 2026 protecţia pentru refugiaţii ucraineni

UE prelungeşte până în martie 2026 protecţia pentru refugiaţii ucraineni Uniunea Europeană a prelungit din nou marţi, până la data de 4 martie 2026, protecţia...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.