Tiraspolul vrea să-i solicite Rusiei să aducă negocierile privind Transnistria la ONU

Publicat:

Autorităţile autoproclamatei republici transnistrene îi vor solicita Rusiei, mediator şi garant în cadrul negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol, să aducă acest dialog în cadrul ONU, a anunţat marţi liderul separatist Vadim Krasnoselski, informează agenţia de presă TASS.

‘Dacă observăm o stagnare a procesului de negocieri, de ce să nu aducem dialogul la un nou nivel: în cadrul ONU, unde am fi auziţi. De aceea, astfel de propuneri vor fi trimise Federaţiei Ruse’, a spus Krasnoselski.


La 23 august, Chişinăul s-a adresat la rândul său Organizaţiei Naţiunilor Unite cu cererea de a include retragerea forţelor de menţinere a păcii ruse din Transnistria pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, programată să se desfăşoare la 12 septembrie.

Cererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, care apreciază că prezenţa trupelor ruse “reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.

În acest sens, diplomatul moldovean a amintit că, în 1999, OSCE a cerut printr-o declaraţie adoptată la summitul de la Istanbul ca Federaţia Rusă să-şi retragă, până în anul 2002, trupele de pe teritoriul republicii.

Reacţia Moscovei a venit prin vocea reprezentantului permanent al său la ONU, Vasili Nebenzea, care a calificat-o drept un demers “inamical”, care nu va conduce la un proces paşnic de reintegrare a celor două maluri ale Nistrului în cadrul formatului de negocieri “5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA şi UE, ca observatori).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.