X

Tiruri asupra unui convoi umanitar în apropiere de Cernigov, un mort

O persoană a fost ucisă şi alte patru rănite în urma tirurilor asupra unui convoi format din cinci autobuze care transportau voluntari spre oraşul asediat Cernigov, în nordul Ucrainei, a anunţat joi o responsabilă ucraineană, citată de AFP, potrivit agerpres.  

“Combatanţii ruşi au tras asupra unui convoi de voluntari în apropiere de Cernigov. Cinci autobuze care se îndreptau spre oraş pentru a evacua civili au fost ţinta tirurilor”, a anunţat Liudmila Denisova, ombudsmanul ucrainean.

Citește și :  UK impune noi sancţiuni ‘propagandiştilor şi presei de stat’ ruse

“O persoană a fost ucisă, iar patru sunt grav rănite”, a precizat ea.

Denisova a acuzat trupele ruse că “nu lasă nici cea mai mică posibilitate de evacuare a civililor din Cernigovul asediat, lăsând zeci de mii de civili fără hrană, fără apă, fără încălzire”.

După Mariupol, în sud, Cernigov, care avea 280.000 de locuitori înainte de război, este oraşul cel mai dur lovit de bombardamente de la începerea războiului lansat de Moscova în 24 februarie.

Primarul oraşului, Vladislav Atrocenko, a indicat marţi că 350 de persoane fuseseră ucise acolo de la începutul invaziei, în cea mai mare parte civili.

Rusia a promis marţi să reducă “radical” operaţiunile sale militare în direcţia Kiev şi Cernigov, după convorbiri ruso-ucrainene la Istanbul.

“Inamicul se deplasează pe teritoriul regiunii Cernigov. Poate fi numită asta o retragere a trupelor? Nu sunt sigur. Cel puţin este o regrupare. Nu trebuie să ne coborâm garda”, a declarat joi guvernatorul regiunii, Viaceslav Ciaus, într-o înregistrare transmisă pe contul său din Telegram.

Oraşul-port Mariupol şi “coridorul” între două oraşe din est, Izium şi Volnovaha, devin fronturile-cheie de luptă în Ucraina, a declarat un consilier al Ministerului de Interne ucrainean, Vadim Denisenko, citat de Reuters.

Citește și :  NATO se aşteaptă la noi ofensive ale ruşilor în Ucraina: ‘Nu se retrag, ci se repoziţionează!’

 

“Rusia îşi retrage forţele din regiunea Kiev, dar este prea devreme să spunem că la fel se întâmplă şi în regiunea Cernigov”, a spus el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat joi că este vorba mai degrabă de o regrupare decât de o retragere.

Tags: autobuzeCernigovconvoiLiudmila DenisovaMariupolmoscova
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina