Tiruri de mortieră dinspre zona tampon în nord-vestul Siriei, în pofida retragerii armelor grele (OSDO)

Publicat:

Rebelii au deschis focul din mortiere duminică dinspre viitoarea zonă de tampon în nord-vestul Siriei, la numai câteva zile după presupusa retragere a tuturor armelor grele din acestor sector, a indicat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP, potrivit Agerpres.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, a informat cu privire la două atacuri cu mortieră din partea insurgenţilor dinspre viitoarea zonă tampon, situată la periferia provinciei Idlib, între care unul împotriva unei poziţii a regimului, ceea ce a dus la moartea a “doi soldaţi”. În baza unui acord ruso-turc, viitoarea “zonă demilitarizată” este principiu liberă, de la 10 octombrie, de orice fel de arme grele.


Citește și : Cehia: Partidul Democrat Civic a obţinut cele mai multe voturi în al doilea tur al alegerilor pentru Senat

Jihadiştii din provincia Idlib nu dau semne de retragere din viitoarea zonă tampon demilitarizată, înaintea unui termen-cheie privind plecarea lor, a indicat OSDO.

La 17 septembrie, Turcia, care îi sprijină pe rebeli, şi Rusia -aliată a preşedintelui Bashar al-Assad – au încheiat un acord pentru a evita o ofensivă a regimului sirian asupra provinciei Idlib, ultimul important bastion insurgent şi jihadist din Siria.

Acordul prevedea retragerea, până la 10 octombrie, armelor grele de către insurgenţi şi jihadişti din sectoare care vor face parte dintr-o viitoare “zonă demilitarizată” în provincie. Acest prim termen limită a fost respectat.

Al doilea viza plecarea până luni, 15 octombrie, a tuturor jihadiştilor din viitoarea zonă tampon.

“Nu am observat nicio retragere a combatanţilor jihadişti din zonele destinate să facă parte din zona tampon”, susţine OSDO.

Mai puţin de jumătate din provincia Idlib este controlată de Frontul Naţional de Eliberare (FNL), o coaliţie de rebeli pro-Ankara.

Gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), dominată de fosta aripă siriană a Al Qaida, controlează 60% din provincie, împreună cu alte grupări jihadiste.

HTS, Partidul Islamic din Turkestan (TIP) şi Houras al-Din controlează, în paralel, mai mult de două treimi din viitoarea zonă tampon, în formă de potcoavă, la periferia provinciei Idlib şi sectoarele învecinate din provinciile Alep, Hama şi Latakia.

HTS nu a reacţionat la acordul ruso-turc, Houras al-Din l-a respins public, înainte de a proceda la retragerea armelor grele.

Potrivit experţilor, al doilea termen limită al acordului ruso-turc este cel mai greu de respectat.

Citește și : Germania: ‘Naziştii nu îşi au locul’ în AfD, afirmă liderul formațiunii

Într-un raport recent al think tank-ului Omran, cu sediul în Turcia, specialistul Nawar Oliver în probleme siriene, califica alegerea HTS de a se conforma acordului drept un ultim “test”.

“Dacă HTS subminează acordul, aceasta ar putea duce la unul din două scenarii: fie Turcia şi FNL lansează o ofensivă militară împotriva HTS, fie Rusia se foloseşte de ocazie, cu sprijinul regimului şi al aliaţilor săi, şi intră în Idlib”, a apreciat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968 Retragerea preşedintelui american, Joe Biden, din cursa pentru Casa Albă aruncă ţara...

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.