X

Toată lumea se întreabă când va începe construcţia a două centrale electrice

Toată lumea se întreabă când va începe construcţia a două centrale electrice

Planurile privind construcţia a două centrale electrice de cogenerare de înaltă eficiență la întreprinderea Termoelectrica din municipiul Chişinău, deocamdată, bat pasul pe loc.

Astfel, la aproape un an de zile de la anunţarea concursului de realizare a proiectului „Instalarea unor centrale de cogenerare de înaltă eficiență la CT Vest și CET Sursa 3 (fosta CET-1) și instalarea unor transformatoare electrice și instalații de distribuție, nu a fost încă selectată compania ce ar urma să efectueze lucrările, transmite Mold-street.com.

Au fost depuse doar două oferte

Concursul a fost anunţat la finele lunii noiembrie 2022, iar în februarie 2023  termenul de depunere a ofertelor a fost extins până pe 27 aprilie 2023, „la solicitarea mai multor potențiali ofertanți (agenți economici care au achiziționat documentul de licitație), motivul indicat de către aceștia fiind necesitatea de timp suplimentar pentru pregătirea ofertei”.

Citeşte şi: Delegația Republicii Moldova cere încetarea blocării activității observatorilor militari în Zona de Securitate – Stiripesurse.md

De la finele lunii aprilie, însă, a trecut mai mult de jumătate de an, dar compania ce ar urma să realizeze proiectul nu a fost selectată. Este adevărat că nici nu prea ai de unde alege.

Potrivit Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) la concurs, au fost depuse doar două oferte de la:

„La moment, sumele ofertelor prezentate nu se cunosc, întrucât ofertele financiare deocamdată nu au fost deschise. În cadrul procedurii de achiziție, este în derulare analiza ofertelor tehnice”, precizează UCIPE.

De notat că datele arată că Valdex LLC este cel mai probabil o subsidiară a companiei Valdex Energetica din Rusia, întreprindere specializată în construcţia de centrale electrice de putere mică. Cât despre AUA Energy Joint Venture, acesta include companii ce au realizat numeroase proiecte energetice în diverse state ale lumii.

Procedura va dura până la sfârșitul lunii ianuarie 2024

UCIPE menționează că în cadrul licitației respective „s-a solicitat depunerea ofertei în două plicuri separate, sigilate (partea tehnică și partea financiară)”.

Toată lumea se întreabă când va începe construcţia a două centrale electrice

„Prin urmare, părțile financiare ale ofertelor rămân nedeschise până la deschiderea publică ulterioară, după finalizarea evaluării părților tehnice ale ofertelor și aprobarea rezultatelor evaluării de către Banca Mondială (care este necesară la fiecare etapă a procesului de evaluare). Planificăm să finalizăm procedura de licitație, inclusiv aprobarea rezultatelor de către Banca Mondială, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024”, explică UCIPE.

Perioada îndelungată de evaluare este motivată de UCIPE, prin „complexitatea pachetului investițional și volumul mare de documente ale ofertelor depuse, ce necesită o analiză amplă și detaliată”.

De menționat că evaluarea ofertelor se efectuează cu sprijinul unui consultant internațional independent.

Cât va costa proiectul

Potrivit UCIPE, valoarea estimativă a pachetului investițional, în conformitate cu Planul de achiziții, este de 84,9 de milioane de dolari.

Pe 30 septembrie 2020, a fost semnat Acordul de Împrumut între R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind PIESACET-2 în valoare de 92 milioane euro, ratificat prin Legea nr. 193/2020.

Toată lumea se întreabă când va începe construcţia a două centrale electrice

Până acum din suma împrumutată au fost valorificate mai puţin de trei milioane de euro sau 3,3% din total.

De notat că data estimată de finalizare a Proiectului conform Acordului de Împrumut este 31 decembrie 2025, adică peste doi ani şi ceva.

Obiectivele PIESACET-2 ar urma să contribuie la realizarea Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în anul 2030, aprobate încă în 2013.

Toată lumea se întreabă când va începe construcţia a două centrale electrice

Una din componentele Proiectului presupune majorarea cogenerării eficiente prin: i) instalarea unor unități modulare eficiente de cogenerare (pe bază de motoare cu ardere internă cu funcționare pe gaze) la CT-Vest și CET Sursa-3 (fosta CET-1) și ii) instalarea transformatoarelor electrice și a instalațiilor de distribuție, precum și orice alte echipamente pentru conectarea noilor unități de cogenerare la rețeaua energetică.

Cele două centrale de cogenerare noi de înaltă eficiență vor avea o putere electrică totală de circa 55 MW (sau mai mare) și termică de cel puțin 43 Gcal/h (puterea exactă va fi stabilită în documentele tehnice, în urma finalizării procesului de achiziție și contractare pentru proiectarea, furnizarea și instalarea noilor centrale).

Se estimează că ele vor majora capacitatea de producere internă a energiei electrice și asigurarea securității energetice a țării. Totodată, vor contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din mun. Chișinău și asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor.

Tags: centrale electricechisinauTermoelectrica
Categorii: EconomieȘtirile zilei