X

Tofilat despre licitații suspecte de la Moldovagaz: câștigă licitațiile pe bandă rulantă, aceleași companii

Tofilat despre licitații suspecte de la Moldovagaz: câștigă licitațiile pe bandă rulantă, aceleași companii

Asupra licitațiilor de achiziții publice, pe care le organizează Chișinău-Gaz și alte companii de profil, planează suspiciuni. Unii operatori economici au observat că de fiecare dată, la licitațiile respective câștigă același companii, chiar dacă altele propun un preț mult mai atractiv. „Scopul final e furtul banului public”, afirmă unii participanți la astfel de vânzări, potrivit jurnal.md.

Compania Moldova Gaz are un buget special pentru investiții și dezvoltarea infrastructurii. În acest an, sunt 250 de milioane de lei, care merg spre companiile afiliate sau sunt păstrate pentru investiții ulterioare. Potrivit agentului economic, Iurie Tesa,

„Toate licitațiile care urmau să se desfășoare în anul curent au avut loc în câteva săptămâni. În unele cazuri, într-o zi se făceau zeci de licitații, la aceiași oră”, ne-a mărturisit Iurie Tesa, antreprenor în domeniu. Potrivit omului de afaceri, în cadrul licitațiilor, de cele mai multe ori sunt favorizate companiile care solicită un preț mult mai mare, pentru desfășurarea lucrărilor. Un astfel de caz a avut loc în urmă cu patru săptămâni, când Chișinău-Gaz a organizat o licitație pentru procurarea și livrarea unor utilaje specifice alimentării cu gaze.

IURIE TESA, agent economic: “Era o sumă de aproximativ șase milioane de lei, costul estimativ evaluat de către cei de la Chișinău-Gaz, iar compania noastră a dat un preț mai mic și ne-am clasat pe primul loc. Pe locul doi s-a clasat o companie, care a dat un preț cu 300 de mii lei mai mult.”

Decizia celor de la Chișinău-Gaz l-a pus în gardă pe Iurie Tesa și el a decis să deschidă portalul de achiziții, unde sunt publicate rezultatele tuturor licitațiilor. Desfășurarea licitațiilor a fost analizată minuțios și de către expertul Watchdog în energetică, Sergiu Tofilat.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: “Am depistat că firma „AGRONORDTEH-M” câștigă licitațiile pe bandă rulantă, 2022-2023. Le câștigă într-o veselie și nu știu cum se primește că la ei oferta este cea mai mare – cu jumătate de milion, cu un milion sau trei milioane de lei. Contabila lor este contabilă și la o altă companie, fondată și controlată de Marcel Televca. Acest personaj câștiga mai multe licitații suspecte la Căile Ferate. Au același contabil, iar uneori arată aceeași adresa de e-mail. E clar că există o legătură între cei doi.”

 

 

Tags: aceleași companiide la Moldovagaz: câștigă licitațiile pe bandă rulantădespre licitații suspecteTofilat
Categorii: EconomieȘtirile zilei