X

Tofilat: Gazprom nu are prea multe şanse să recupereze datoria pentru gazul furnizat Tiraspolului

Tofilat: Gazprom nu are prea multe şanse să recupereze datoria pentru gazul furnizat Tiraspolului

Concernul rus Gazprom nu are prea multe şanse să recupereze datoria pentru gazul furnizat regiunii transnistrene, în valoare de 11 miliarde de dolari.

De această părere este membru al consiliului de supraveghere al companiei Moldovagaz, Sergiu Tofilat, care a precizat în cadrul unei emisiuni televizate că există o instanţă judecătorească în care părţile vor trebui să demonstreze existenţa unei datorii, potrivit Infotag.md.

Citeşte şi:  Schengen – Fostul premier bulgar atacă dur Austria și vorbește despre șantaj: Și noi putem face asta!/ Apel la România

„Există o instanţă judecătorească în care părţile vor trebui să demonstreze existenţa unei datorii cu argumente. Nu mai putem, ca până acum, să fim şantajaţi de Gazprom prin întreruperea gazului.

Avem voinţa politică de a ne asigura că Gazprom este tras la răspundere pentru tot ce a făcut în Moldova”, a spus Tofilat, adăugând că, şi din vina procuraturii, țara noastră a suferit pagube materiale în valoare de sute de milioane de lei.

Răspunzând la întrebarea când se va reduce tariful la gaze în Moldova, expertul a spus că „în primăvară se va reduce tariful la gaze” şi că există mai multe motive pentru aceasta.

„Primul este că în 2024 Energocom va furniza gaze către Moldovagaz la 550-600 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce este semnificativ mai puţin decât în 2023. Al doilea motiv este că abaterile tarifare din perioadele precedente vor fi achitate până în primăvară.

Citeşte şi: Turismul în Israel a crescut în 2023 în pofida războiului

Pentru rambursarea acestora, tariful actual de 18,06 lei pe metrul cub de gaz include doi lei. În al treilea rând – Moldova şi-a redus consumul de gaze – în loc de 1,1 miliarde de metri cubi consumăm aproximativ 750 de milioane de metri cubi”, a spus Tofilat.

Tags: gazgazpromMoldovagazSergiu Tofilat
Economie