Tokaev a dizolvat Parlamentul Kazahstanului şi convoacă alegeri anticipate

Publicat:

Preşedintele Kazahstanului, Kasâm-Jomart Tokaev, a dizolvat joi camera inferioară a Parlamentului celei mai mari ţări din Asia Centrală şi a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 19 martie, informează AFP, potrivit agerpres.

”Am decis să dizolv a şaptea legislatură a Majilis-ului Parlamentului Republicii Kazahstan şi să fixez alegeri anticipate (…) pentru 19 martie 2023”, indică un decret prezidenţial semnat de Tokaev.


Citeşte şi: INCENDIU puternic la o cazarmă din Armenia! Cel puţin 15 oameni au murit! – Black News

De asemenea, şeful statului kazah a dizolvat parlamentele locale, ai căror deputaţi sunt aleşi prin sufragiu universal.

Aceste decizii se încadrează în reforma constituţională din iunie 2022, iniţiată pentru a face o schimbare de paradigmă faţă de cele trei decenii ale regimului preşedintelui Nursultan Nazarbaev, care a demisionat în 2019.

Într-un mesaj adresat populaţiei kazahe publicat pe website-ul preşedinţiei, Tokaev şi-a exprimat speranţa că alegerile anticipate de pe 19 martie ”vor da un nou elan modernizării” începute anul trecut în Kazahstan.

Situată la răscrucea unor importante rute comerciale, Kazahstanul a căzut în haos în ianuarie 2022.

Manifestaţiile antiguvernamentale izbucnite au degenerat în violenţe, înainte de a fi reprimate brutale. Bilanţul oficial al evenimentelor a fost 238 de morţi.

La finalul lunii noiembrie, Kasâm-Jomart Tokaev a fost reales fără surpriză în funcţia de preşedinte, cu peste 80% din voturi, după un scrutin criticat pentru absenţa concurenţei.

Citeşte şi: Scholz pune condiţii SUA pentru a livra tancuri Ucrainei – Black News

În campanie, Tokaev şi-a promovat proiectul vizând crearea unui ‘Nou Kazahstan’, mai corect şi cu mai puţine inegalităţi. Însă dificultăţile economice şi reflexele autoritare persistă.

După realegerea sa, el a promis deschiderea unei ”noi ere unde toate instituţiile principale ale puterii vor fi reformate”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Alianța creată de Viktor Orban va deveni oficial grup în Parlamentul European

Alianța creată de Viktor Orban va deveni oficial grup în Parlamentul European Noua alianță de partide de extremă dreapta a premierului ungar Viktor Orban din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.