X

Tokaev cere alegeri prezidenţiale şi legislative anticipate în Kazahstan

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a propus joi să fie organizate alegeri prezidenţiale anticipate în această toamnă şi să fie redusă durata mandatului prezidenţial la şapte ani fără posibilitatea reînnoirii, în această ţară cu regim autoritar din Asia Centrală, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un discurs susţinut în parlament, Tokaev, la putere din 2019, a propus de asemenea ca alegeri legislative anticipate să fie organizate în primul semestru al anului 2023.

Citeşte şi: Priti Patel cere poliției ‘TREZITE’ să revină la elementele de bază ale meseriei – Black News

“Propun organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate în toamna lui 2022”, a spus Tokaev, afirmând că aceste măsuri sunt necesare pentru “a întări structura statului” şi “cursul reformelor”.

Următoarele alegeri prezidenţiale erau programate pentru 2024. Până acum, mandatul de cinci ani putea fi reînnoit de două ori consecutiv.

În ianuarie anul acesta, Kazahstanul a fost zguduit de o gravă criză politică şi de revolte care s-au soldat cu peste 230 de morţi. Un contingent militar rus a intervenit atunci pentru a restabili ordinea.

Aceasta a fost cea mai gravă criză politică din această fostă republică sovietică după proclamarea independenţei, în 1991.

Vezi şi: Zelenski, invitat surpriză în deschiderea festivalului de film de la Veneţia – VIDEO – Black News

Potrivit analiştilor, o luptă pentru putere între Kasîm-Jomart Tokaev şi clanul influentului său predecesor, Nursultan Nazarbaev, s-a aflat în centrul acelor violenţe, ale căror resorturi rămân neclare.

În luna iunie, reforme constituţionale menite să pună capăt epocii lui Nazarbaev, propuse de Tokaev, au fost adoptate în cadrul unui referendum. 

Tags: alegeriKasîm-Jomart TokaevKazahstanNursultan Nazarbaev
Categorii: Știrile zilei