Tony Blair evaluează lupta împotriva terorismului și spune că este insuficientă la acest nivel

Publicat:

Fostul premier britanic Tony Blair (laburist) a apreciat că demersul axat ”exclusiv pe securitatea Occidentului” în combaterea extremismului islamist violent va eşua dacă guvernele nu dezvoltă o strategie mult mai complexă pentru a aborda problema acestei ameninţări, relatează miercuri agenţia Press Association (PA), potrivit agerpres.

Lansând ”un observator al extremismului global”, Blair a afirmat că trebuie să se pună accentul mai mult pe conceptul de ‘soft power’ şi pe iniţiativele de prevenţie, potrivit unui studiu.


Citește și: MĂCEL în Afganistan. 68 de morți într-un atentat sinucigaș

”Tony Blair Institute for Global Change” a descris studiul drept ”un mecanism de urmărire anuală a activităţii islamiste globale”.

Într-un discurs pe care îl va rosti joi la Washington, Blair va cere o reechilibrare a eforturilor de contracarare a extremismului, astfel încât să existe o mai mare concentrare pe prevenţie, pentru ca, în acest fel, comunitatea internaţională să reformeze educaţia la nivel global, în scopul de a elimina prejudiciile de ordin religios şi de a investi în statele fragile unde pot să se dezvolte grupări violente.

Potrivit studiului, Regatul Unit cheltuieşte doar 1% din bugetul său împotriva terorismului pentru ”contracararea ideologiei ce stă la baza violenţei islamiste”.

Institutul de monitorizare a extremismului a constatat că în 2017 existau 121 de grupări în întreaga lume ”care aderau la aceeaşi ideologie”.

De asemenea, anul trecut, din cauza extremismului islamist violent, şi-au pierdut viaţa cel puţin 84.023 de persoane din 66 de ţări ale lumii. Dintre ele, 57% (48.164) erau extremişti, 26% (21.923) – civili, 12% (10.337) – personal din domeniul securităţii şi 4% (3.307) – protagonişti non-statali, precum grupările de autoapărare. Identitatea a 292 dintre persoanele ucise nu a putut fi stabilită.

Cel mai mare număr de morţi – 34.853 – s-a înregistrat în Siria. La nivel global, musulmanii sunt cel mai frecvent victime ale violenţei islamiste.

În 2017 au avut loc în total 7.841 de atacuri în 48 de ţări şi contramăsuri conexe în 66 de ţări.

Într-o prefaţă a raportului, Blair a afirmat că ”extremismul islamist este la scară globală şi în creştere”.

”Nu a început cu Al-Qaida şi nu se va sfârşi cu înfrângerea ISIS (gruparea Stat Islamic). Este o mişcare globală, ghidată de o ideologie politico-religioasă transnaţională”, este de părere fostul premier britanic.

În opinia sa, ”măsurile de securitate vor fi vitale”, ”dar exclusiv securitatea nu va fi niciodată suficientă”, ”nu va face decât să încetinească violenţa”.

Citește și: Verdict dur în Peru: Toți liderii unei gherile maoiste au fost condamnați pe viață

”În prezent, lumea cheltuieşte laolaltă sute de miliarde de dolari anual pe măsuri de securitate suplimentare în aeroporturi, pentru protecţie şi contraterorism. Ea alocă doar o mică parte pentru măsurile ‘soft power’ pentru a aborda ideologia aflată la bază”.

Fostul premier britanic este de părere că ”un demers axat exclusiv pe securitate este important pentru a răspunde preocupărilor opiniei publice, dar, în cele din urmă, nu va reuşi”.

”Securitatea trebuie să fie completată cu alte măsuri, nu numai la nivel statal, ci şi multilateral. Dacă nu există o voinţă la nivel global pentru a răspunde în profunzime provocărilor, ideologia islamismului va creşte şi, odată cu ea, şi violenţa”, a afirmat Blair, cu îndemnul ”Este timpul de a acţiona”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.