X

Tony Blair: Regatul Unit va trebui să demonstreze că este o ţară de succes după Brexit

Regatul Unit va trebui să demonstreze că este o ţară de succes după Brexit dacă va dori vreodată să revină în Uniunea Europeană, a susţinut vineri fostul premier britanic Tony Blair, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Într-un eveniment organizat de Chatham House, Blair – un oponent vocal al ieşirii Regatului Unit din UE – a reafirmat că este împotriva Brexitului, dar a precizat că acceptă realitatea după ce ţara sa şi-a încheiat călătoria în interiorul blocului comunitar la finalul anului trecut.

Citește și : Fiji va conduce Consiliul drepturilor omului al ONU

Fără a-l menţiona în mod explicit pe premierul Boris Johnson, Tony Blair a spus că liderii de la Londra vor trebui să pună în practică ”schimbări radicale”, în caz contrar riscul fiind o intrare în declin a ţării. El a avertizat că Brexitul a arătat în mod clar că fără o anumită reinventare ţara ar putea fi lăsată în urmă.

”Dacă o nouă generaţie îşi va asuma vreodată o revenire în Europa, Regatul Unit ar trebui să facă acest lucru ca o ţară de succes pe care Europa este nerăbdătoare să o primească, nu ca un solicitant lipsit de alte opţiuni”, a explicat Blair.
la Londra.

La 24 decembrie, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic Boris Johnson au anunţat convenirea unui acord privind relaţiile viitoare între Londra şi UE, cu numai o săptămână înaintea încheierii perioadei de tranziţie.

Citește și : Peste 500.000 de turci au fost vaccinaţi anti-COVID în doar două zile

Dacă nu s-ar fi ajuns la un acord, schimburile comerciale între UE şi Londra ar fi fost guvernate de la 1 ianuarie 2021 de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ceea ce ar fi însemnat introducerea de taxe vamale şi cote, cu riscul unui nou şoc pentru economiile deja fragilizate de criza sanitară cauzată de COVID-19.

Principalele puncte de divergenţă care au împiedicat luni de zile ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit au fost regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice.

Tags: Chatham HouseeuropaRegatul UnitTony Blairuniunea europeanaUrsula Von Der Leyen
Categorii: Diaspora