X

TOP 10 predicții economice pentru 2024

TOP 10 predicții economice pentru 2024

2023 a fost un an de incertitudine și instabilitate. Chiar dacă Europa se luptă pentru a reduce inflația, temerile privind recesiunea sunt tot mai prezente. Ce riscuri și oportunități trebuie să luați în considerare atunci când priviți spre 2024? Iată ce spun economiștii S&P Global Market Intelligence în cea mai recentă analiză.

  1. Inflația va scădea în continuare

Analiștii S&P Global Market Intelligence estimează o inflație anuală a prețurilor de consum la nivel mondial de 4,7% în 2024, în scădere de la valoarea estimată de 5,6% în 2023 și de 7,6% în 2022.

  1. Creșterea economică în America de Nord și Europa de Vest nu va atinge potențialul său

Sunt prognozate rate anuale mai slabe de creștere a PIB-ului real în toate cele mai mari regiuni în 2024, comparativ cu 2023. Se estimează că PIB-ul real anual global va crește într-un ritm mai lent în 2024 – 2,3% față de aproximativ 2,7% în 2023, deși puternic în unele regiuni inclusiv Asia Pacific.

  1. Economia Chinei continentale se va redresa încet

Economia Chinei continentale va fi susținută de o politică mai acomodativă, de o îmbunătățire treptată a încrederii sectorului privat și de o atingere preconizată a scăderii pieței imobiliare. Estimăm o creștere anuală a PIB-ului real în China continentală de 4,7% în 2024, în scădere de la 5,4% estimat în 2023.

  1. Ratele de politică monetară vor fi reduse în economiile avansate de la jumătatea anului

Odată cu creșterea încrederii că ratele inflației prețurilor de consum vor scădea din nou la țintă, se prevăd pivotări ale politicii monetare până la jumătatea anului 2024. Reducerile ratelor vor începe odată ce îngrijorările legate de presiunile subiacente ale prețurilor se vor diminua. Înăsprirea cantitativă (QT) de către marile bănci centrale ale lumii va continua.

TOP 10 predicții economice pentru 2024

  1. Piețele emergente vor începe mai devreme ciclurile de relaxare

Băncile centrale care sunt deja relaxate și-au înăsprit, în general, politicile monetare relativ devreme, menținând stabile așteptările inflaționiste și sub controlul efectelor de rundă a doua. În America Latină, de exemplu, ratele inflației au scăzut relativ rapid, în timp ce condițiile de pe piața muncii nu sunt în general stricte. Ciclurile de relaxare care sunt deja în desfășurare în Chile, Brazilia și Peru sunt prognozate să continue în perioada următoare, cu reduceri de dobândă prognozate și în Mexic în prima jumătate a anului 2024.

  1. Dolarul american se va deprecia

Deprecierea va fi întărită de o încetinire relativă atât a creșterii economice reale din SUA, cât și a inflației, precum și de suprapunerea unui deficit de cont curent care, ca pondere în PIB-ul SUA, este nesustenabil de mare. Se așteaptă ca yenul să se aprecieze față de dolarul american mai puternic în cursul anului 2024, comparativ cu alte valute, în tandem cu divergența prognozată a politicii monetare.

  1. Tensiunile financiare vor persista

Ne așteptăm ca impactul întârziat al ratelor mai ridicate ale dobânzilor și efectul în scădere rapidă al măsurilor de sprijin legate de COVID-19 să aibă o pondere mai mare asupra capacității de deservire a datoriei în 2024. Acest lucru este probabil să conducă valori mai mari ae creditelor neperformante în majoritatea regiunilor. Băncile vor menține probabil o poziție mai prudentă față de împrumuturi, necesitând garanții mai mari și restricționând creditul la debitori de calitate inferioară. Creşterea creditelor este de aşteptat să se situeze sub tendinţă în majoritatea ţărilor, ceea ce va diminua creşterea economică.

  1. Scăderea prețurilor locuințelor rezidențiale în Europa de Vest va continua

Condițiile stricte de creditare și creșterea costurilor îndatorării vor continua să conducă la scăderea prețurilor în 2024. Viteza și intensitatea corecției între economii variază, în funcție de dezechilibrele acumulate în ultimul deceniu pe fiecare piață imobiliară, precum și de perioadele de fixare a ratei ipotecare.

TOP 10 predicții economice pentru 2024

  1. Un calendar electoral aglomerat va crea incertitudine politică

Factorii geopolitici vor rămâne o sursă importantă de risc și incertitudine în jurul previziunilor economice, potențial agravate de alegerile importante care au loc într-un număr neobișnuit de mare de țări. Campaniile electorale vor stabili agenda politică în mai multe economii emergente importante, inclusiv India și Indonezia în primăvară și Mexic la jumătatea anului, iar alegerile pentru Parlamentul European vor fi programate, de asemenea, în iunie. Incertitudinea cu privire la rezultatul alegerilor din SUA, împreună cu implicațiile politice, va fi probabil un obstacol în calea perspectivelor economice.

TOP 10 predicții economice pentru 2024

  1. Tranziția energetică va sprijini creșterea economică în SUA și Canada

Politica fiscală a Statelor Unite a devenit din nou oarecum stimulantă, pe măsură ce finanțarea incrementală din Legea privind Investițiile în infrastructură și Ocuparea Forței de Muncă începe să sprijine construcția reală, subvențiile pentru proiectele de energie ecologică din Legea privind reducerea inflației sprijină o creștere uriașă a construcțiilor de instalații de producție electrică și de instalații conexe, iar Legea Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors (CHIPS) stimulează în mod similar producția de semiconductori în SUA. Aceste iniţiative politice sunt unul dintre diferiţii factori anti- recesiune din SUA.

În Canada, iniţiativele climatice au fost deja puse în vigoare în Alberta şi Saskatchewan, cu existenţa a opt instalaţii operaţionale de captare a carbonului. Proiecte noi, similare se află în etapele de planificare sau în construcție.

Tags: 2024predicții economice
Categorii: EconomieȘtirile zilei