Topul muncii la negru! În ce domenii angajații primesc salariul în plic

Publicat:

Topul muncii la negru! În ce domenii angajații primesc salariul în plic

Datele statistice recente arată o creștere semnificativă a ratei angajării în Moldova în anul 2023, cu numărul total de cetățeni care lucrează ajungînd la peste 886.000, cu aproape 3% mai mult decît în anul precedent.
Potrivit raportului, ponderea populației ocupate în mediul rural este mai mare decît în mediul urban, reprezentînd 53,5%, respectiv 46,5%. Vîrsta medie a populației ocupate a fost de 44 de ani, transmite Noi.md cu referire la bani.md.
Din totalul angajaților, 20,9% erau implicați în sectorul agricol, 14,4% lucrau în industrie, iar 7,1% erau angajați în construcții. Sectorul serviciilor a înregistrat cea mai mare pondere, cu 57,6% din numărul total de angajați.
Munca nedeclarată în rîndul salariaților a constituit 7,1%, fiind în creștere față de nivelul anului precedent (6,2% în 2022). Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înțelegeri verbale) este mai frecventă printre bărbați (9,2%), decît pentru femei (5,2%). Cele mai mari ponderi ale salariaților, care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale, sînt estimate în agricultură (61,8%), construcții (12,8%), comerț (5,7%) și industrie (3,7%).
În sectorul agricol ocuparea informală a constituit 66,6% (în anul 2022 – 63,4%), iar în sectorul non-agricol – 11,4% (în anul 2022 – 11,1%). Cea mai mare pondere a persoanelor ocupate informal în activitățile non-agricole este înregistrată în construcții (66,2% din totalul persoanelor ocupate în construcții). Din numărul persoanelor ocupate informal, salariații au alcătuit 26,1%.
Din totalul salariaților, 7,5% au avut un loc de muncă informal și, în același timp, au primit salariul „în plic”, iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează pentru activitățile din agricultură (62,8%), construcții (13,2%) și comerț (5,5%).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mihai Popșoi va găzdui Trilaterala R. Moldova – România – Ucraina

Mihai Popșoi va găzdui Trilaterala R. Moldova - România - Ucraina Viceprim-ministrul, ministru afacerilor externe, Mihai Popșoi, va găzdui mâine, 5 iulie, la Chișinău, cea...

Doi falşi poliţişti au forţat o tânără să le dea o mică avere

Doi falşi poliţişti au forţat o tânără să le dea o mică avere Doi indivizi, de 35 și 46 de ani din raionul Ocnița, s-au...

Polițiștii de frontieră și carabinierii își vor consolida capacitățile de recunoaștere a obiectelor explozibile

Polițiștii de frontieră și carabinierii își vor consolida capacitățile de recunoaștere a obiectelor explozibile Polițiștii de frontieră și carabinierii își vor consolida capacitățile de recunoaștere...

Raportul Curții de Conturi privind angajamentele asumate în procesul de aderare la UE

Raportul Curții de Conturi privind angajamentele asumate în procesul de aderare la UE Tatiana Șevciuc, Președinta Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), la data...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.