X

Topul orașelor cu cele mai frumoase clădiri din lume

Topul orașelor cu cele mai frumoase clădiri din lume

Europa domină într-un nou clasament al celor mai frumoase orașe din lume, ocupând nouă din primele 10 locuri. Clasamentul se bazează pe numărul de clădiri care respectă „proporția de aur”, folosită de mii de ani în arhitectură pentru a valorifica frumusețea naturii în structuri echilibrate și armonioase. Multe capitale europene figurează în lista primelor 10, Parisul fiind o excepție notabilă. Iată care sunt orașele care au cele mai atractive clădiri din lume, notează euronews.com.

Cu canalele sale sinuoase și arhitectura sa eclectică, Veneția ocupă primul loc. Conform studiului, mai mult de 83% dintre clădirile sale respectă raportul de aur. Nu este de mirare, așadar, că orașul italian este atât de popular printre turiști: în 2023, a primit 5,7 milioane de vizitatori. Sub presiunea acestor cifre, portul antic a testat anul acesta o taxă turistică pentru a reduce sosirile și a introdus recent o limită de 25 de persoane pe grup turistic.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Italia se mândrește, de asemenea, cu al doilea cel mai frumos oraș, capitala Roma înregistrând un punctaj de 82% la raportul de aur – ceea ce o face capitala europeană câștigătoare. La doar o fracțiune de procent în urmă, Barcelona din Spania ocupă locul al treilea. Este urmată de Praga, în Cehia, unde catedrala gotică Sfântul Vitus contrastează cu impresionanta și moderna Casă a Dansului. Pe locul cinci se află singurul oraș non-european din top 10: New York, SUA.

În ciuda faptului că găzduiește structuri emblematice precum Turnul Eiffel și Notre-Dame, Parisul nu reușește să intre în top 10, ocupând doar locul 12. Este devansat de Bordeaux, care ocupă locul 9, cu un scor de frumusețe de 75,3 %. Cunoscut mai ales pentru podgoriile care îl înconjoară, orașul din sud-vestul țării este plin de arhitectură impresionantă, inclusiv muzeul Cité du Vin, a cărui formă organică amintește de vițele de vie noduroase și de paharele de vin învârtite.

De asemenea, printre primele 10 cele mai frumoase orașe din punct de vedere arhitectural se numără Atena, Grecia, pe locul șase; Budapesta, Ungaria, pe locul șapte; Viena, Austria, pe locul opt; și Milano, Italia, pe locul 10.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Tags: cladirivenetia
Diverse