X

Tot mai mulţi americani consideră că războiul din Afganistan reprezintă un eşec (sondaj)

După 17 ani de război în Afganistan, americanii de rând sunt pesimişti cu privire la implicarea SUA în această ţară confruntată cu un conflict sângeros cu talibanii şi mai nou cu gruparea jihadistă Statul Islamic, care s-a infiltrat în ultimul timp pe teritoriul afgan, potrivit unui studiu recent realizat de Centrul de cercetare Pew, citat joi de Xinhua, potrivit agerpres.

Aproximativ 49% din persoanele adulte din SUA consideră că Statele Unite ‘au eşuat în general’ în atingerea obiectivelor lor în Afganistan, conform sondajului publicat săptămâna trecută pe site-ul Pew.

Citeşte şi: Cutremur puternic în estul îndepărtat al Rusiei

Potrivit aceluiaşi sondaj, circa 35% dintre persoanele chestionate au apreciat că SUA au reuşit în misiunea lor în cea mai mare parte.

În sondajele realizate în 2014 şi 2015, opiniile cu privire la misiunea Statelor Unite în Afganistan au fost de asemenea mai mult negative decât pozitive, indică Pew.

În cadrul sondajelor realizate între 2009 şi 2011, atunci când americanii au fost întrebaţi dacă Statele Unite vor reuşi sau nu să-şi atingă obiectivele în Afganistan, majoritatea a declarat că misiunea SUA va fi încununată cu succes, mai arată Centrul Pew.

Vezi şi: Uraganul Michael loveşte cu toată puterea coasta de sud-est a SUA. Vântul bate la rafală cu 250 km/h – VIDEO

Dar, între timp s-a diminuat procentul americanilor care apreciază că decizia Washingtonului de a recurge la forţă în Afganistan a fost una corectă.

De asemenea, potrivit Centrului Pew, republicanii au exprimat în mod constant mai mult sprijin decât democraţii faţă de decizia de a se recurge la forţă în Afganistan, deşi în ultimul deceniu sprijinul pentru această idee a scăzut în ambele tabere.

Statele Unite au declanşat un ‘război împotriva terorismului’ în Afganistan la puţin timp după atacurile de la 11 septembrie 2001, care au fost revendicate de reţeaua teroristă Al Qaida, al cărei lider de atunci, Osama ben Laden, se ascundea la acea vreme pe teritoriul afgan. 

Tags: AfganistanOsama ben LadenStat Islamic (SI)SUA
Categorii: Știrile zilei