Tot mai mulți civili părăsesc ultima zonă controlată de islamiști în estul Siriei

Publicat:

Aproximativ 2.000 de persoane, în special femei şi copii, au părăsit vineri ultima zonă încă aflată sub controlul Statului Islamic în estul Siriei, unde forţe siriene sprijinite de SUA luptă pentru a pune capăt prezenţei grupării radicale acolo, a declarat un oficial kurd, scrie Agerpres.

“Aproximativ 2.000 de persoane au plecat din zonă, iar în cursul zilei (de vineri) ar urma să mai plece şi altele”, a declarat pentru DPA Adnan Afrin, un comandant al Forţelor Democrate Siriene (SDF), fără a oferi detalii.


Citește și :Un ministru venezuelean a ajuns la Moscova

Totuşi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizaţie care monitorizează războiul, a spus că printre evacuaţi se numără şi luptători ai Statului Islamic.

“Joi, mai erau 260 de luptători islamişti care refuzau să se predea. Însă unii au ieşit astăzi (vineri), reducând numărul (celor rămaşi) la 150 de luptători”, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel-Rahman.

Sute de civili au fost evacuaţi în ultimele zile din satul Baghuz, ultima zonă pe care o mai controlează Statul Islamic în estul Siriei, bogat în resurse energetice.

Comandamentul SDF insistă ca civilii, despre care spune că sunt folosiţi ca scuturi umane de către Statul Islamic, să părăsească zona înainte ca asaltul final împotriva grupării jihadiste să fie reluat.

La începutul lunii februarie, Forţele Democrate Siriene, sprijinite de o alianţă condusă de SUA, au început ceea ce au numit lupta finală pentru eliberarea zonei Bahguz.

Citește și : Ce pedeapsă a primit un elevețian care a luptat împotriva jihadiștilor din Siria

Campania SDF este obstrucţionată de îngrijorările privind siguranţa civililor şi de rezistenţa unor jihadişti inflexibili.

Insurgenţii s-au izolat într-o zonă restrânsă şi în interiorul unor tuneluri subterane localizate între malul estic al râului Eufrat şi Baghuz, a precizat OSDO.

Forţele Democrate Siriene au jucat un rol cheie în lupta împotriva Statului Islamic în nordul şi estul Siriei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.