Tot mai puţini nord-coreeni aleg să fugă în Sud

Publicat:

Numărul de nord-coreeni care au fugit în Coreea de Sud a scăzut anul trecut la cel mai jos nivel din ultimele două decenii, a anunţat Seulul, tendinţă ce se explică în special prin întărirea supravegherii frontierelor de către autorităţile nord-coreene, informează luni AFP, potrivit agerpres.

În total 1.047 de nord-coreeni au ajuns în Coreea de Sud în 2019, comparativ cu 1.137 anul precedent, potrivit datelor făcute publice de Ministerul sud-coreean pentru Unificare. Aceasta este cifra cea mai mică din 2001 până în prezent.


Citeşte şi: Prinţul Harry dă cărţile pe faţă: ‘O mare tristeţe că s-a ajuns la asta’

Este vorba de numărul de persoane ce ajung în Coreea de Sud, nu de numărul total al nord-coreenilor care fug din Coreea de Nord.

Imensa majoritate a persoanelor care fug din Coreea de Nord, ţară ce se confruntă cu penurii alimentare şi se află sub incidenţa numeroaselor sancţiuni ale Consiliului de Securitate, o fac traversând frontiera cu China. Se întâmplă ca ei să rămână în China timp de mai mulţi ani, înainte de a-şi continua drumul spre Coreea de Sud, adesea printr-o ţară terţă.

În total, mai mult de 33.500 de nord-coreeni au trecut în Coreea de Sud după separarea peninsulei în 1948, potrivit unei numărători întrerupte la sfârşitul anului 2019.

Cel mai mare număr de transfugi (2.914) s-a înregistrat în 2009, însă acest exod s-a redus după instalarea la putere în Coreea de Nord a lui Kim Jong Un, în 2011.

“Au fost înălţate mai multe garduri din sârmă ghimpată şi este mai greu pentru cei care vor să plece să-i mituiască pe gardieni, pentru că autorităţile oferă recompense mai mari” pentru capturarea de fugari, explică disidentul nord-coreean Ahn Chan-il, cercetător la Seul.

Citeşte şi: Miliardarii lumii au mai mulţi bani decât 60% din restul populaţiei

Mai mult de 80% dintre nord-coreenii sosiţi anul trecut erau femei. Este mai simplu pentru femeile nord-coreene să plece decât pentru bărbaţi, care adesea au un loc de muncă şi a căror absenţă este reperată prin urmare mai repede.

Unii nord-coreeni care trec în Sud au uneori mari dificultăţi în a-şi reface viaţa. Anul trecut, o nord-coreeană de 42 de ani şi fiul ei de şase ani au fost găsiţi morţi în casă, în Coreea de Sud, la două luni după decesul lor. Aveau frigiderul gol şi au fost descoperite mai multe facturi neplătite.

Luni, agenţia sud-coreeană Yonhap a anunţat că un bărbat de 62 de ani sosit din Coreea de Nord în 2008 a fost găsit mort într-o zonă muntoasă din Daegu, având alături un bilet pe care era scris: “Viaţa este prea dură”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Filmul horror ‘Exorcism: Mântuirea’, cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe

Filmul horror 'Exorcism: Mântuirea', cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe Filmul horror „Exorcism: Mântuirea”, cu Russell Crowe în rolul principal,...

Sean ‘Diddy’ Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală

Sean 'Diddy' Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală Celebrul rapper Sean "Diddy" Combs se confruntă cu un alt caz de agresiune...

VIDEO – Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina

VIDEO - Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că desfăşoară exerciţii care...

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri”

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri” Prim-ministrul Dorin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.