Tot mai puțini tineri aleg îşi oficializeze relaţiile

Publicat:

Tot mai puțini tineri aleg îşi oficializeze relaţiile

Tot mai puțini tineri aleg să se căsătorească. Iar mulţi din cei care fac, totuşi, acest pas, întârzie să îşi oficializeze relaţiile. Anul trecut, în Republica Moldova s-au înregistrat peste 15 mii de căsătorii, în scadere cu peste 13 la sută comparativ cu 2022. Vârsta medie la prima căsătorie este 30 de ani, pentru bărbați, și 27 de ani, pentru femei, scrie TVRMoldova.

Problemele financiare şi lipsa locuinţelor sunt obstacolele enunţate cel mai des de tinerii care spun că nu vor să se căsătorească, potrivit paranteze.md.


Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Căsătoriile sunt tot mai puţine, iar media de vârstă a cuplurilor este mai mare cu şase ani decât în perioada anilor ’90, spun şi sociologii.

ANDREI DUMBRĂVEANU, doctor în sociologie: „Se căsătoresc mai târziu, calitatea vieţii creşte, au studii superioare toţi. Nu toţi, dar în mare parte coeficientul studiilor superioare raportat la medii speciale, s-au fără studii de acum nu mai sunt. Iată din ei foarte puţini rămân în sat. Însă cei care au rămas şi cei care au plecat fac căsătoriile mai târziu. Iată din acei care sunt acum generaţia nouă, care vine după anii 90, care au acum 25-30 de ani. Ei abia acum se căsătoresc”.

Psihologii afirmă, însă, că o căsătorie mai târzie poate însemna o familie mai trainică.

DIANA ŞTEFĂNEŢ, psiholog: „Cu cât înaintăm în vârstsă suntem lmai selectivi şi e foarte bine. Adică eu îmi aleg conştient, nu doar din emoţie. Şi alegând conştient partenerul, consider că este un punct de stabilitate pentru familie şi în durată va creşte”.

Pentru oficializarea relaţiilor, inclusiv în faţa altarului, pledează şi Biserica.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

IOAN COSOI, preot: „Din punct de vedere teologic, ortodox, este un păcat atunci când doi tineri, bărbat şi femeie şi-au definit relaţia de a fi împreună, dar nu oficiază această relaţie în faţa lui Dumnezeu”:

Între timp, numărul cuplurilor care aleg să divorţeze continuă să crească. În 2023 au divorțat  9,7 mii de cupluri, numărul acestora fiind în creștere cu 1,1% comparativ cu anul 2022.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cancelarul Germaniei şi preşedinţii ţărilor baltice vor vizita Republica Moldova în luna august

Cancelarul Germaniei şi preşedinţii ţărilor baltice vor vizita Republica Moldova în luna august Cancelarul german Olaf Scholz va efectua o vizită de lucru în Republica...

Campioana olimpică la box algeriană Imane Khelif, aclamată de mulţime în regiunea sa natală

Campioana olimpică la box algeriană Imane Khelif, aclamată de mulţime în regiunea sa natală Campioana olimpică la box algeriană Imane Khelif, care s-a aflat în...

Răsturnare de situație: Jordan Chiles păstrează medalia de bronz, chiar dacă Ana Bărbosu a primit premiul (Presă)

Răsturnare de situație: Jordan Chiles păstrează medalia de bronz, chiar dacă Ana Bărbosu a primit premiul (Presă) Jurnaliștii americani de la USA Sports Today anunță...

Maia Sandu: Peste 1 milion de oameni vor beneficia de proiecte prin ‘Satul European’

Maia Sandu: Peste 1 milion de oameni vor beneficia de proiecte prin 'Satul European' Șefa statului susține că planul de modernizare a localităților, inițiat în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.