TOTUL despre apropiata eclipsă de soare. Locul de unde se vede cel mai bine

Publicat:

Eclipsa totală de Soare care va fi vizibilă în anumite regiuni din Statele Unite săptămâna viitoare nu este interesantă doar pentru amatorii de astronomie. Oamenii de ştiinţă intenţionează să profite cât mai mult de pe urma acestui fenomen rar pentru a obţine informaţii valoroase despre Soare, Lună şi Terra, relatează DPA, potrivit agerpres.

Soarele


Printre domeniile de interes pentru cercetători se află stratul cel mai îndepărtat al atmosferei solare, alcătuit din gaze, cunoscut sub numele de “coroană solară”. Eclipsa totală de Soare prezintă o oportunitate ideală pentru a observa coroana solară, deoarece Soarele va fi acoperit în întregime de Lună. Stratul interior al cromosferei este şi el vizibil pentru o scurtă perioadă în timpul eclipsei totale, apărând sub forma unui inel strălucitor roz-alb.

Citeşte şi: Cinci terorişti UCIŞI la sud de Barcelona. Aveau legătură cu atacul de pe Las Ramblas – FOTO/VIDEO

NASA va măsura modificările apărute în câmpul magnetic al coroanei solare şi temperaturile în diverse zone ale acesteia, atât din spaţiu, cât şi de pe Terra. Oamenii de ştiinţă speră să obţină informaţii noi şi despre uriaşele erupţii de gaze care se produc pe Soare. De asemenea, ei vor să înţeleagă mai bine motivul pentru care temperatura din atmosfera Soarelui, care poate să ajungă până la 3 milioane de grade Celsius, este mult mai ridicată decât temperatura de la suprafaţa astrului.

Luna

În timpul eclipsei, una dintre sondele lansate de NASA, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), va monitoriza umbra Lunii, care se va deplasa de-a lungul teritoriului Statelor Unite de la vest către est. Luna nu este perfect rotundă, ci are mai degrabă forma unui poligon neregulat. Modificarea formei conului de umbră lăsat de Lună pe Terra este rezultatul acţiunii razelor solare care oferă astfel un contur al suprafeţei neregulate a Lunii, marcată de un relief caracterizat prin piscuri montane şi văi.

Pământul

Atunci când Luna acoperă Soarele, fenomenul va imita venirea serii în zonele în care conul de umbră lunară cade pe Terra. Nu doar luminozitatea va începe să scadă, ci şi temperatura va coborî. Organismele plantelor şi animalelor vor trece pe modul de funcţionare nocturn. Luni, în cadrul unei acţiuni concertate, oamenii de ştiinţă vor colecta informaţii despre totalul radiaţiei pe Terra prin intermediul unor măsurători efectuate la sol şi în spaţiu. Cercetătorii vor să găsească răspunsuri pentru întrebări precum: “Cât de mult din energia solară este absorbită de atmosfera Pământului?” şi “Ce cantitate din această energie este reflectată înapoi în spaţiu?”. Aceste date vor fi utilizate şi pentru a determina efectele generate asupra Terrei de plafonul de nori din atmosfera Pământului.

Proiectul baloanelor

Proiectul unor baloane de mare altitudine va fi demarat în timpul eclipsei totale de Soare. 50 de echipe de cercetători, provenind inclusiv de la universităţi şi licee din afara zonei conului de umbră de pe Terra – supranumită “zona de totalitate” – au petrecut multe luni pregătind baloane de înaltă altitudine, umplute cu heliu şi echipate cu camere foto-video. Camerele vor fotografia şi vor filma eclipsa de la limita superioară a atmosferei terestre, aflată la o altitudine de 30 de kilometri, de unde vor putea să capteze imagini în spectrul luminos integral şi să le transmită, în direct, pe Pământ.

Ştiinţa cetăţenilor

Experţii se aşteaptă ca numeroşi astronomi amatori, care nu au studii de specialitate, să contribuie la alcătuirea unei arhive de date ştiinţifice obţinute în timpul eclipsei. Astronomii amatori vor putea, printre altele, să folosească o aplicaţie specială, concepută pentru a înregistra temperatura, modificările atmosferice şi orice comportamente neobişnuite observate în rândul animalelor. Alţi cercetători amatori au alcătuit o reţea de 68 de telescoape pentru a înregistra evoluţia eclipsei şi pentru a crea un film al evenimentului, realizat cu imagini de înaltă rezoluţie.

Citeşte şi: MAE confirmă: Trei români se află printre victimele atacului terorist din Barcelona

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O expoziţie Barbie la Londra, cu o păpuşă care a călătorit în spaţiu

O expoziţie Barbie la Londra, cu o păpuşă care a călătorit în spaţiu Design Museum din Londra va organiza începând de vineri o expoziţie Barbie,...

Actorul britanic Ian McKellen nu va reveni curând pe scenă, după ce a căzut în timpul unei reprezentanţii

Actorul britanic Ian McKellen nu va reveni curând pe scenă, după ce a căzut în timpul unei reprezentanţii Actorul britanic Ian McKellen, în vârstă de...

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam Administraţia oraşului Amsterdam i-a avertizat pe fanii...

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.