Totul este pregătit pentru livrarea primelor avioane de luptă F-16 în Ucraina

Publicat:

Totul este pregătit pentru livrarea primelor avioane de luptă F-16 în Ucraina

Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia s-au angajat să furnizeze împreună Ucrainei aproximativ 80 de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, echipamente pe care forțele aeriene ucrainene le solicită de mai bine de un an. Programul a fost însă afectat de întârzieri atât în ceea ce privește livrarea, cât și instruirea piloților, relatează The Guardian.

De la o bază militară din sudul Olandei, generalul Arnoud Stallmann, comandant al forțelor aeriene olandeze, a declarat că se așteaptă ca, undeva în cursul verii, avioanele de luptă F-16 să zboare deasupra Ucrainei, potrivit stiripesurse.


Citește și: Șoșoacă, plasată de Politico în topul ‘ciudaților’ din Parlamentul UE: ‘politiciana preferată a Rusiei în România’

„Totul este pregătit”, a spus el, vorbind în fața a două F-16 scoase din uz aflate într-un hangar, după ce tocmai s-a încheiat un program recent de formare a instructorilor forțelor aeriene ucrainene în întreținerea avioanelor.

„Nu doar piloții au nevoie de instruire; tehnicienii și personalul de întreținere au, de asemenea, nevoie de instruire temeinică. Oferim o instruire cuprinzătoare pentru a ne asigura că aceștia pot întreține eficient aeronava. Așadar, totul trebuie să fie pus la punct”, a spus el.

Ministrul olandez al apărării Kajsa Ollongren a anunțat la rândul său că primele livrări ale acestor avioane de luptă către Ucraina ar trebui să aibă loc în această vară și a răspuns criticilor privind întârzierile, în contextul în care Kievul s-a arătat frustrat de ritmul instruirii piloților.

„Înțeleg pe deplin poziția Ucrainei, doresc să facă acest lucru cât mai repede posibil … Realizăm proiectul cât de repede putem, forțăm de-a dreptul capacitatea”, a subliniat Ollongren.

Avioanele „F-16 sunt realmente mult mai complicate decât sistemele pe care forțele aeriene ucrainene le-au folosit până acum … Nu poți să sari peste etape, trebuie să parcurgi fiecare etapă a procesului, însă, în același timp, vrem să le livrăm cât mai repede posibil”, a adăugat ea.

Ucraina speră ca avioanele de luptă F-16 să schimbe dinamica războiului

Ucraina așteaptă de luni de zile să înceapă să utilizeze avioanele de luptă și speră că introducerea acestora va schimba dinamica războiului, poate chiar silind Rusia să adopte tactici mai conservatoare în atacurile sale asupra localităților din apropierea graniței.

Anatolii Hrapcinski, expert în aviație și fost pilot militar ucrainean, a explicat: „Rușii se vor vedea siliți să își schimbe tactica. Vom putea să le țintim mai eficient avioanele și rachetele și le va fi foarte greu să continue să folosească bombele aeriene ghidate KAB, pe care trebuie să le lanseze de la 50-70 km distanță.”

Rusia a folosit intens aceste bombe sovietice modificate cu planare împotriva orașului Harkov în ultimele săptămâni, lansând bombele din avioane care rămân în spațiul aerian rus.

În acest sens, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat luna trecută: „Împotriva acestora, nici măcar sistemele de apărare aeriană nu sunt prea utile, doar aviația ar fi. F-16 are o rază de acțiune mai mare decât avioanele rusești MiG și Suhoi.”

Ministrul olandez al apărării a punctat că Ucraina va putea folosi avioanele de luptă donate de Olanda pentru a efectua atacuri pe teritoriul Rusiei, cu condiția ca utilizarea să fie în scopuri defensive și să respecte legislația internațională. Danemarca a spus de asemene că Ucrainei i se va permite să folosească avioanele de luptă F-16 pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei.

„Am văzut că este necesar ca Ucraina să poată lovi în interiorul Rusiei. În caz contrar, Rusia va avea întotdeauna un avantaj. Permiterea Ucrainei să folosească arme peste graniță sporește eficiența acțiunilor lor militare”, a spus Ollongren.

Provocări

În timp ce Ucraina este nerăbdătoare să pună avioanele pe cer, Justin Bronk, analist în domeniul aviației în cadrul institutului de cercetare Rusi, a explicat că momentul potrivit pentru desfășurarea avioanelor F-16 este o decizie privind balansarea riscurilor cu alegerea momentului potrivit.

„Sper că va fi atunci când sunt gata din punct de vedere tactic și operațional, atât piloții, cât și personalul de la sol, și nu pe baza faptului că lucrurile arată rău, avem nevoie de o victorie politică”, a observat el într-un podcast recent.

Bronk a subliniat că tacticile pentru zborul cu F-16 ar fi complet noi pentru acei piloții obișnuiți să zboare cu modelele sovietice MiG-29 sau Su-27. Acele avioane tind să funcționeze cu un grad ridicat de intervenție de la sol, comandanții autorizând eliberarea muniției de la bază, la mii de metri sub pilot. Piloții de F-16, prin contrast, au mult mai multă autonomie, iar avioanele și armele sunt proiectate pentru a reflecta acest lucru, a spus el.

F-16 reprezintă un progres semnificativ față de flota actuală a Ucrainei, incluzând MiG-29, Su-24 și Su-25, care au fost împinse la limită și uzate de conflict. Spre deosebire de acestea, avioanele F-16 pot transporta o încărcătură utilă mai mare de arme, egalând capacitatea bombardierului tactic al Ucrainei, Su-24. În plus, F-16 este echipat cu un sistem radar mai puternic, care poate ajuta la atenuarea dezavantajului radar pe care l-a experimentat Kievul în timpul războiului.

În plus, aparatele F-16 tind să fie mai prietenoase cu piloții, a explicat Stallmann, având comenzi și afișaje intuitive.

Stallmann a mai spus că fiecare F-16 are nevoie de aproximativ 10 oameni pentru a opera aeronava, inclusiv cei doi piloți.

El a dezvăluit că există două programe de antrenament, una pentru recalificarea piloților cu experiență pentru opera F-16, care se desfășoară în principal în Danemarca și SUA, și a doua pentru formarea de noi piloți de la zero în România. „Avem oameni care au spus: Vreau să fiu pilot. Îi testăm și îi antrenăm de la zero”, a spus el.

Pe de altă parte, F-16 necesită un regim de întreținere complicat. Instructorii formați în Olanda sunt așteptați acum să transmită cunoștințele lor altora din Ucraina.

„Problema nu este atât de pregătirea piloților, cât cea a personalului de la sol; există o întreagă gamă de oameni care au nevoie de o pregătire total diferită înainte ca acestea să poată fi operate”, a spus o sursă militară ucraineană.

Unii experți au avertizat că utilizarea F-16 va veni cu provocări, menționând că armatele NATO nu vor disloca avioanele fără o gamă largă de alte avioane, cum ar fi noile F-35.

Stallmann a salutat însă decizia Suediei de a furniza Ucrainei două avioane de supraveghere Saab, spunând că acestea vor asigura „supraveghere în aer” crucială, care vor spori capacitățile F-16. El a refuzat să comenteze cu ce rachete vor fi echipate F-16, afirmând doar că avioanele vor primi o „gamă largă de arme”.

Rusia va încerca să distrugă avioanele F-16 dislocate pe aerodromuri, astfel că acestea vor trebui să fie ascunse cu mare atenție în primă instanță și apărate de sisteme antirachetă pentru a evita pierderi grave aproape imediat după sosirea în țară.

Citește și: Un plan l-ar putea ajuta pe Zelenski să câștige războiul din Ucraina

Serhii Holubțov, comandantul forțelor aeriene ucrainene, a declarat săptămâna trecută că un număr de avioane F-16 vor fi staționate în baze aeriene din străinătate. Stallman a spus că o parte de întreținere a avioanelor va fi făcută în Ucraina, adăugând că „nu există încă un plan stabilit” pentru ca avioanele F-16 să fie reparate în vest.

În pofida tuturor obstacolelor, experții ucraineni în aviație speră că F-16-urile vor schimba jocul. „Cu F-16, putem atinge paritatea pe cerul deasupra Ucrainei și putem aduce pierderi serioase aviației ruse în zona de frontieră”, a spus Anatolii Hrapcinski, expert în aviație și fost pilot militar ucrainean.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Condamnare record: 865 de ani de închisoare pentru un dezvoltator imobiliar, după devastatorul cutremur din Turcia

Condamnare record: 865 de ani de închisoare pentru un dezvoltator imobiliar, după devastatorul cutremur din Turcia Un antreprenor responsabil pentru construcţia unui imobil din sudul...

H&M, al doilea cel mai mare retailer de modă din lume, a ratat previziunea privind profitul; Acțiunile, în scădere cu 8%

H&M, al doilea cel mai mare retailer de modă din lume, a ratat previziunea privind profitul; Acțiunile, în scădere cu 8% Acţiunile H&M au scăzut...

Trump a lansat o linie de ceasuri care îi poartă numele; cu preţuri care încep de la 499 de dolari

Trump a lansat o linie de ceasuri care îi poartă numele; cu preţuri care încep de la 499 de dolari Fostul preşedinte republican al SUA...

Reproterul privind situația la posturile vamale de la frontieră. Care sunt cele mai solicitate

Raportul privind situația la posturile vamale de la frontieră. Care sunt cele mai solicitate Perioada: ora 07:00, data 27.09.2024 până la ora 07:00, data 28.09.2024 În...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.