TOTUL pentru marginalizarea kurzilor. Turcia, Iran și Irak vor decide împreună ÎNCHIDEREA conductei de petrol

Publicat:

Turcia, Iranul şi Irakul vor decide împreună cu privire la oprirea livrărilor de petrol din nordul Irakului, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat joi de media turce. Este vorba de represalii după recentul vot al regiunii kurde în favoarea independenţei, relatează Reuters, potrivit agerpres. 

Revenit dintr-o vizită în Iran, preşedintele turc a criticat de asemenea includerea în referendumul de luna trecută a oraşului petrolier Kirkuk, unde, susţine el, kurzii nu se bucură de legitimitate.


Citește și: ISIS moare, dar nu se predă. Jihadiștii vor crea în online un CALIFAT VIRTUAL (experți)

Potrivit lui Erdogan, “conducerea din nordul Irakului este ameţită de rezultatele referendumului şi nu-şi dă seama ce face”.

Iranul şi Turcia au ameninţat că se vor alătura guvernului de la Bagdad şi vor impune sancţiuni economice Kurdistanului irakian. Militari din cele trei ţări au lansat exerciţii militare comune după consultarea de la 25 septembrie.

Recep Tayyip Erdogan a ameninţat chiar în timpul referendumului că va închide conducta prin care Kurdistanul irakian exportă petrol în Turcia şi pe pieţele globale, pentru a spori astfel presiunile asupra kurzilor din Irak. Circa 550.000 din producţia de 600.000 barili pe zi de petrol a Kurdistanului irakian sunt exportaţi în momentul de faţă printr-un oleoduct cu ieşire în portul Ceyhan la Mediterana, în sudul Turciei.

Citește și: Șeful diplomației maghiare aduce OSANALE Moscovei: ‘Sancțiunile impuse Rusiei nu și-au atins scopul’

Luna trecută compania rusă de petrol Rosneft a încheiat un acord privind construirea unui gazoduct în Kurdistanul irakian, care va ajuta regiunea să devină un exportator major de gaz în Turcia şi Europa, construirea conductei urmând să înceapă în 2019, iar exporturile din 2020, aminteşte Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.