TPI îl sfidează Trump şi începe o anchetă pentru crime de război în Afgansitan

Publicat:

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) a autorizat joi în apel deschiderea unei anchete pentru crime de război şi crime contra umanităţii în Afganistan, printre care infracţiuni care ar fi fost comise de militari americani, transmit AFP, Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

”Procuratura este autorizată să înceapă o anchetă privind presupuse crime comise pe teritoriul Afganistanului începând cu 1 mai 2003”, a declarat judecătorul Piotr Hofmanski, care a anulat decizia asupra unei proceduri în primă instanţă.


Citește și : Americanii îi acuză pe ruşi că încalcă tratatul Cer Deschis

Judecătorii TPI, instanţă cu sediul la Haga, au refuzat în aprilie să autorizeze deschiderea unei anchete asupra acestor crime comise în ţara distrusă de război, apreciind că acest lucru ”nu ar servi intereselor justiţiei”.

Această decizie a intervenit la numai o săptămână de la revocarea vizei procuroarei TPI Fatou Bensouda de Washington.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump s-a opus oricărei anchete în Afganistan efectuate de TPI, instanţă internaţională fondată în 2002 pentru a judeca atrocităţi grave comise în lume.

Citeşte şi: Jean-Claude Juncker a depus mărturie în scandalul interceptărilor din Luxemburg

În luna septembrie, procuroarea Fatou Bensouda, care încearcă să ancheteze posibilele cazuri de tortură, execuţii arbitrare şi alte crime de război comise în Afganistan, a făcut apel la verdictul judecătorilor.

Potrivit datelor ONU, numai în anul 2019 aproximativ 3.500 de civili au fost ucişi şi alţi 7.000 răniţi din cauza războiului în Afganistan. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În lipsa unei majorităţi după legislative, Franţa se vede aruncată într-o mare ‘confuzie’

În lipsa unei majorităţi după legislative, Franţa se vede aruncată într-o mare 'confuzie' 'Clarificarea' promisă de preşedintele francez Emmanuel Macron după ce a dizolvat suprinzător...

Executivul facilitează accesul antreprenorilor locali la piețele externe de capital

Executivul facilitează accesul antreprenorilor locali la piețele externe de capital Guvernul elimină barierele normative pentru investitori și companiile locale în accesarea unei piețe de capital...

Cu bagajul ticsit cu țigări spre Londra

Cu bagajul ticsit cu țigări spre Londra Un pasager de la cursa aeriană „Chișinău-Londra” a încercat să transporte ilicit țigări spre Londra, dar nu i-a...

Cel puţin 20 de morţi în urma atacurilor în valuri ale Rusiei cu rachete în Ucraina

Cel puţin 20 de morţi în urma atacurilor în valuri ale Rusiei cu rachete în Ucraina Cel puţin 20 de persoane au fost ucise, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.