X

Tradițiile ce trebuie respectate în Postul Crăciunului

Tradițiile ce trebuie respectate în Postul Crăciunului

Pe 28 noiembrie a început postul Crăciunului pentru creștinii ortodocși de stil vechi, ceea ce înseamnă că până pe 7 ianuarie, ei trebuie să consume alimente de origine vegetală, fără carne, lapte sau ouă.

În această perioadă, creștinii ortodocși de stil vechi se pregătesc pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, iar acest post nu este atât de strict precum cel al Paştelui, având mai multe zile de dezlegare la peşte, ulei şi vin, transmite Știri.md.

Citeşte şi: AUR are ambiţii mari în România: ‘Vrem să câștigăm toate alegerile din 2024, cu majorități absolute’ – Stiripesurse.md

Astfel, creștinii pot mânca pește în 14 zile din cele 40, în fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica, dezlegare la pește.

De menționat că dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin, iar în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Tradițiile ce trebuie respectate în Postul Crăciunului

În ajun de Nașterea Domnului se mănâncă abia seara și anume grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, iar pe 7 ianuarie, indiferent în ce zi cade, se mănâncă dulce, adică ouă, carne, brânză și mâncăruri gătite cu untdelemn și se bea vin.

Rugăciune scurtă de spus în serile din Postul Crăciunului

„Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, care pretutindeni eşti şi toate le împlineşti. Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluiește întru noi şi ne curăţeşte de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Amin.”

Tags: postul Crăciunuluitradiţii
Categorii: SocialȘtirile zilei