X

Traficanții de minori și complicii din rândul autorităților

Traficanții de minori și complicii din rândul autorităților

Racolarea prin internet a adolescenților prin metoda Loverboy este tot mai răspândită și periculoasă. Potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre tinerii sub 18 ani nu au cunoștință de această capcană, transmite DEUTSCHE WELLE, potrivit RADOR.

Sărăcia și lipsa educației, familiile dezbinate, violența domestică, centrele de plasament în care indiferența și constrângerile fac legea sunt doar câteva cauze care favorizează traficul de minori în România.

Citeşte şi: Guțul a rămas blocată în Israel după ce l-a vizitat pe Șor pentru a primi noi indicații – Stiripesurse.md

Cu ocazia Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane, care este marcată în fiecare an la18 octombrie, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a transmis un mesaj în care a prezentat un bilanț al activității ministerului în lupta cu acest flagel: peste 125 de acțiuni operative organizate în acest an, aproape 700 de percheziții, peste 640 de persoane cercetate pentru infracțiuni asociate traficului de persoane, 25 de grupuri infracționale destructurate. Ministrul Predoiu s-a referit și la faptul că traficanții profită de noile mijloace de comunicare pentru a racola persoanele vulnerabile.

Traficanții de minori și complicii din rândul autorităților

În condițiile în care traficul de persoane a crescut tot mai mult prin folosirea mediului online, Comisia Europeană a propus ca țările membre UE să adopte măsuri legislative prin care și faptele de trafic de ființe umane comise sau facilitate prin intermediul Internetului și al rețelelor sociale să fie considerate infracțiuni. În același timp, organul executiv al UE a propus ca și persoanele care întrețin în mod conștient relații sexuale cu victimele traficanților să fie pedepsite.

Racolarea prin Internet a adolescenților prin metoda Loverboy este tot mai răspândită și periculoasă, cu atât mai mult cu cât, potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre tinerii sub 18 ani nu au cunoștință de această capcană pe care traficanții o întind pentru a-și racola victimele.

Estimările din ultimii ani ale Consiliului Europei arată că majoritatea covârșitoare a cazurilor de abuz sexual asupra minorilor din toate statele UE nu sunt reclamate organelor de anchetă.

În fața amplorii acestei legi a tăcerii, Parlamentul României a votat o modificare a Codului Penal, potrivit căreia persoanele care sunt martore la infracțiuni asupra minorilor și nu le declară riscă pedepse de la 6 luni la 2 ani de închisoare. Pe de altă parte, studiile sociologice indică faptul că peste jumătate dintre adulți justifică contactul sexual fără consimțământ, inclusiv atunci când victimele sunt minori, punându-l pe seama consumului de droguri, alcool ori a hainelor provocatoare.

Decizii aberante în dosare de trafic de persoane

În raportul pe anul în curs al Departamentului de Stat al SUA se arată că „Guvernul României nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar depune eforturi semnificative în acest sens“. Documentul se referă și la complicitatea cu traficanții a unor polițiști, procurori sau angajați ai centrelor de plasament.

Traficanții de minori și complicii din rândul autorităților

Este de notorietate cazul fostului șef al Poliției Mizil, Marius Rotaru, acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosire abuzivă a funcției în scop sexual și a infracțiunii de favorizarea făptuitorului. Este vorba de o rețea de trafic de minori, care a scăpat de închisoare ca urmare a prescrierii faptei. Deși procurorii au stabilit că fostul șef de poliție „a pretins favoruri sexuale din partea mai multor persoane exploatate de membrii grupului infracțional organizat“, prescripția a rămas literă de lege.

Instanțele de judecată au dat de multe ori decizii aberante în dosarele de trafic de minori, de violuri, de pornografie infantilă ori de pedofilie: doi-trei ani de închisoare cu suspendare sau câteva luni de muncă în folosul comunității.

Abia în urmă cu câteva luni, Curtea Constituțională a dat câștig de cauză unei sesizări a Guvernului și a decis că faptele de pedofilie nu se prescriu, dar a declarat neconstituțională prevederea legislativă potrivit căreia pedofilii și violatorii nu pot fi eliberați condiționat.

Tags: Cătălin PredoiuCurtea ConstitutionalaLoverboyMarius RotaruMizilRomaniatrafic de persoane
Categorii: Știrile zilei