Traficul maritim între Maroc şi Spania a fost reluat

Publicat:

Marocul îşi va redeschide marţi legăturile maritime pentru pasageri cu Spania, în urma normalizării relaţiilor dintre cele două ţări, a anunţat luni seară Ministerul Transporturilor de la Rabat, notează AFP, potrivit agerpres.

“Companiile de transport maritim îşi vor relua treptat serviciile de pasageri între porturile marocane Tanger Med şi Tanger-oraş şi porturile spaniole Algeciras şi Tarifa”, a precizat ministerul într-un comunicat.


Citeşte şi: Extrema dreaptă spaniolă intră pentru prima dată într-un guvern regional – Black News

Situat pe coasta de nord a Marocului, pe strâmtoarea Gibraltar, la doar 14 km de coasta spaniolă, Tanger este unul dintre cele mai mari porturi la Marea Mediterană, alături de Marsilia şi Algeciras.

La 40 km est de oraş, a fost construit complexul industrial-portuar Tanger Med, funcţional din 2007 şi prin ale cărui terminale au trecut peste şapte milioane de containere în 2021.

Dacă marţi este programată reluarea traficului regulat de călători şi autocare, şoferii vor trebui să aştepte până la 18 aprilie.

În conflict diplomatic cu Madridul, Marocul a menţinut până în prezent o interdicţie a traficului maritim de pasageri cu Spania – un mod de transport popular printre marocanii care locuiesc în Europa – după redeschiderea frontierelor maritime închise din cauza pandemiei de COVID-19.

La 18 martie, Spania a pus capăt la aproape un an de criză, după ce şi-a schimbat poziţia în problema Saharei de Vest şi a recunoscut planul de autonomie al Marocului pentru teritoriul disputat.

Reconcilierea dintre Spania şi Maroc a fost parafată joi cu vizita la Rabat a premierului spaniol Pedro Sanchez, când cele două ţări vecine au decis “să inaugureze o etapă fără precedent” în parteneriatul lor.

Citeşte şi: Olaf Scholz vrea să revigoreze procesul de aderare la UE a ţărilor din vestul Peninsulei Balcanice – Black News

“Vom proceda la redeschiderea treptată a punctelor de trecere a frontierei, pentru a garanta un flux ordonat de persoane (…), iar mărfurile vor circula şi ele normal”, a promis liderul spaniol.

Conflictul din Sahara de Vest – un vast teritoriu deşertic bogat în fosfaţi şi cu ape pline de peşti – a opus zeci de ani Marocul şi separatiştii din Frontul Polisario, susţinuţi de Algeria.

În timp ce Rabatul pledează pentru un statut de autonomie sub suveranitatea marocană, Polisario solicită un referendum de autodeterminare sub egida ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.