X

Traiectoria defectuoasă urmată de racheta europeană Ariane 5 ar fi putut cauzată de o eroare umană

Primele investigaţii ce vizează traiectoria defectuoasă urmată de racheta europeană Ariane 5 în timpul lansării sale de pe 25 ianuarie “nu exclud eroarea umană”, a anunţat preşedintele Arianegroup, Alain Charmeau, într-o scrisoare internă publicată de AFP.

“Ceea ce s-a petrecut în timpul zborului rachetei Ariane 5 nu corespunde cu ceea ce toată lumea aşteaptă de la o companie de prim rang precum Arianegroup. Este vorba despre o alertă serioasă, care trebuie să ne vizeze pe toţi”, a scris preşedintele companiei Arianegroup, un joint-venture între Airbus şi Safran, în acea scrisoare adresată angajaţilor săi pe 30 ianuarie, conform agerpres.

O “anomalie a traiectoriei” a determinat racheta Ariane 5, lansată din Guyana franceză, să plaseze pe o orbită incorectă doi sateliţi de telecomunicaţii, SES-14, pentru operatorul luxemburghez SES, şi Al Yah 3, pentru un operator din Emiratele Arabe Unite.

Citește și : Un incendiu forestier a mistuit aproape 1.800 de hectare de vegetaţie în sudul Chile

“Din fericire, lansatorul s-a comportat corect şi cei doi sateliţi se află pe o orbită stabilă şi în stare bună de funcţionare. Ei vor putea să ajungă pe orbita lor corectă peste câteva săptămâni, fără ca acest lucru să genereze un impact – sau poate doar un impact limitat – asupra misiunii lor”, a adăugat Alain Charmeau.

El a reamintit că au fost constituite comisii de anchetă, inclusiv una în interiorul Arianegroup. “Concluziile lor formale vor fi publicate cât mai curând posibil, însă primele noastre investigaţii nu exclud eroarea umană”, a precizat directorul grupului francez.

“În domeniul nostru de activitate, ce deţine o importanţă critică în privinţa accesului la spaţiu, orice acţiune individuală şi colectivă, indiferent dacă este complexă sau aparent minoră, poate avea consecinţe grave dacă nu este executată corect”, a reamintit Alain Charmeau.

“Bineînţeles, în cazul de faţă, măsuri corectoare vor fi identificate şi puse în aplicare. Dar, dintr-un punct de vedere general, aştept ca fiecare dintre voi să aibă o atenţie crescută şi permanentă faţă de calitate şi securitate, în toate acţiunile noastre zilnice”, a adăugat el în aceeaşi scrisoare internă.

În ultimele zile, cotidianele La Tribune şi Le Figaro au emis ipoteza unei erori de programare a traiectoriei pentru acea lansare a rachetei Ariane 5.

La sfârşitul lunii ianuarie, Arianespace, companie ce asigură servicii de lansări spaţiale, filială a Arianegroup, a anunţat înfiinţarea unei comisii independente de anchetă, care îşi va desfăşura activitatea în coordonare cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Acea comise îşi va anunţa concluziile “înainte de sfârşitul lunii februarie”, au precizat reprezentanţii companiei Arianespace.

Tags: ArianegroupEmiratele Arabe UniteGuyana francezărachetatraiectoria
Categorii: Diaspora