Transnistria ar putea rămâne fără metan începând cu anul 2025

Publicat:

Transnistria ar putea rămâne fără metan începând cu anul 2025

Începând cu anul 2025, Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, ceea ce ar putea lăsa regiunea transnistreană fără metan. Această situație a fost discutată în cadrul emisiunii „Studio politic” cu Nelly Sambriș, de la Vocea Basarabiei, unde ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat complexitatea problemei și responsabilitățile implicate.

„Și opțiunile astea sunt cunoscute și eu am vorbit inclusiv public despre ele, dar cel mai bine le cunosc specialiștii din domeniu. Și repet, asta este sarcina în primul rând a MoldovaGaz și GazProm, să găsească o soluție, pentru că nu este contractul guvernului, este contractul MoldovaGaz cu GazProm,” a subliniat Parlicov, potrivit voceabasarabiei.md.


Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

GazProm-ul s-a angajat să livreze gaz către Republica Moldova până în 2026. Deși livrările nu vor mai putea fi efectuate prin punctul de frontieră cu Ucraina și regiunea transnistreană la Grebenchi, există soluții tehnice alternative. Una dintre ele implică transportul gazului rusesc prin Turcia și apoi prin conductele transbalcanice către Republica Moldova. Cu toate acestea, rămâne întrebarea cine va suporta costurile de transport.

„Deci, cu certitudine, nu consumatorii de pe malul drept. Ori GazProm-ul, ori consumatorii din stânga Nistrului trebuie să-și asume aceste cheltuieli. Dacă cei de pe malul stâng își asumă aceste costuri, nu văd nicio problemă,” a declarat Parlicov.

Mandatul lui Vadim Ceban ca președinte al Moldovagaz a expirat la sfârșitul lunii iunie, iar Ministerul Energiei a anunțat un concurs pentru numirea celor patru membri desemnați de autoritățile Republicii Moldova în Consiliul de Administrație al Moldovagaz. Parlicov a subliniat că guvernul va monitoriza îndeaproape implementarea contractului cu GazProm pentru a evita orice riscuri de întrerupere a livrărilor de gaz.

„Dacă vom vedea că există riscuri iminente de a fi sistate livrările, din cauza altor parteneri sau a GazProm-ului, va trebui să intervenim și să ne pregătim pentru scenariul cel mai prost,” a adăugat ministrul.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„În acest scenariu, va trebui să asigurăm livrările pe malul stâng și să discutăm cine va finanța aceste costuri și în ce condiții.”

În concluzie, autoritățile moldovene se pregătesc să gestioneze posibilele perturbări ale aprovizionării cu gaz în urma deciziei Ucrainei de a sista tranzitul gazului rusesc, asigurându-se că impactul asupra consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului va fi minimizat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române Salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră au demarat, sâmbătă seara, o...

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM Aproximativ 60 de case vor fi eficientizate energetic, anunță Centrul Național pentru Energie Durabilă...

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă În doar o lună, aproximativ 150 de milioane de americani vor vota pentru Kamala...

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.