X

Transnistria LIMITEAZĂ consumul de gaz de teamă că Gazprom va reduce furnizările

Regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova a anunţat vineri măsuri de urgenţă pentru a limita consumul de gaz din cauza îngrijorărilor că grupul rus de stat Gazprom va reduce furnizările, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Consiliul de Securitate din Transnistria a precizat că a decis măsurile în cadrul unei reuniuni de joi, în contextul în care deficitul de gaz al regiunii pe luna octombrie este de 36,9 milioane de metri cubi.

Citeşte şi: Ambasadorul Italiei critică coperta revistei The Economist pentru folosirea ‘celor mai vechi stereotipuri’ – Black News

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc şi a fost afectată puternic de creşterea preţurilor la gaz de la invazia rusă din Ucraina.

“Au fost introduse restricţii asupra volumelor de consum de gaz la companiile industriale”, a precizat Consiliul de Securitate din Transnistria într-un comunicat.

“O scădere a volumului de furnizări de gaz către (centrala electrică) Moldavskaia GRES va permite de asemenea o reducere a consumului”, se mai arată în comunicat.

Liderii din Transnistria spun că au fost informaţi de Gazprom că gigantul rus va reduce furnizările de gaz cu 40% în noiembrie.

Guvernul pro-occidental din Republica Moldova a sprijinit Ucraina vecină în războiul său cu Rusia şi este îngrijorat în legătură cu stabilitatea din Transnistria, o regiune separatistă unde sunt staţionate trupe ruse.

Vadim Ceban, directorul companiei de gaze naturale Moldovagaz din Republica Moldova, a declarat joi că a plătit 53,5 milioane de dolari către Gazprom pentru a achita factura restantă pentru livrările de gaz pe luna septembrie şi că a transferat o plată în avans de 27,4 milioane de dolari pentru livrările pe octombrie.

Citeşte şi: Pentagonul facilitează accesul femeilor din armată la avort – Black News

Ceban şi-a exprimat îngrijorarea vineri pe aplicaţia de mesagerie Telegram în legătură cu nivelul ridicat al datoriilor consumatorilor casnici şi ale companiilor din Republica Moldova.

El a precizat de asemenea, fără a oferi detalii, că Moldovagaz deschide procedurile pentru “închiderea instalaţiilor care folosesc gaz ale consumatorilor datornici” pentru a proteja sistemul de furnizare de gaz al Republicii Moldova şi pentru a preveni creşterea datoriilor. 

Tags: gazpromMoldovagazrepublica moldovaTransnistriaVadim Ceban
Categorii: Diaspora