X

Transparency International: Parlamentarii eurosceptici, în fruntea listei cu membri ai PE care au cumul de joburi

Parlamentari eurosceptici din cadrul forului legislativ al Uniunii Europene obţin cele mai mari venituri din activităţi private sau din alte job-uri, ceea ce face ca mulţi dintre ei să fie cei mai bine plătiţi membri ai Parlamentului European, indică marţi un raport al organizaţiei Transparency International (TI), citat de agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Unul dintre ei este Nigel Farage (UKIP), militant de frunte al campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. El a obţinut venituri private de 30.000 de euro lunar în 2017 din emisiuni de radio-televiziune, potrivit raportului TI, care se bazează pe date publice.

Citește și : Misiunea canadiană în Letonia a fost prelungită „până în 2023”

Aproape o treime din cei 751 de membri ai Parlamentului European declară venituri din activităţi private care le completează salariul lunar de 8.400 de euro şi alocaţiile de 4.000 de euro, se precizează în raport.

Dar ponderea europarlamentarilor care au un al doilea job este mai mare în rândul euroscepticilor, mai mult de jumătate din cei 35 de membri ai Grupului Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF, extrema-dreaptă) declarând venituri din activităţi extra-parlamentare.

Eurodeputaţi din ENF, care este dominat de ”Adunarea Naţională” din Franţa, partidul lui Marine Le Pen, sunt de asemenea în medie cei mai bine plătiţi dintr-un alt job, câştigând fiecare minimum 100.000 de euro suplimentar, indică documentul citat.

Europarlamentari din Grupul Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe (EFDD), din care face parte UKIP, se situează pe locul al treilea în clasamentul cu membrii PE care au cumul de joburi, întocmit de Transparency International, după eurodeputaţi din cadrul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta), cel mai mare grup din actuala legislatură, care a început în 2014 şi se va încheia în 2019.

Membrul PE care obţine cele mai mari venituri din activităţi extra-parlamentare este italianul Renato Soru (centru-stânga), fondatorul companiei de servicii de internet Tiscali, una dintre cele mai mari din Italia. De la începutul mandatului săi, Soru a pus deoparte 1,5 milioane de euro, bani obţinuţi din afacerile sale din domeniul telecomunicaţiilor, pe lângă veniturile sale de parlamentar, indică raportul TI, confirmând veniturile mari pe care el le-a realizat înainte de a deveni membru al PE.

Citește și : Italia refuză să primească un vas comercial, plin cu migranţi

În timp ce unii europarlamentari erau bogaţi înainte de a fi aleşi în PE, alţii au devenit şi mai bogaţi în timpul mandatului lor.

În capul listei cu cei care şi-au sporit cel mai mult veniturile din activităţi private se află lituanianul Antanas Guoga (centru-dreapta), care şi-a mărit veniturile declarate de la zero în 2014 la aproape 250.000 de euro lunar în acest an, potrivit raportului.

Guoga a declarat pentru Reuters că s-ar putea să fi declarat din greşeală de două ori aceleaşi câştiguri şi că s-ar putea ca venitul său particular să fie mai mic. El a mai spus că, de când a fost ales în PE, venitul său particular, provenit în cea mai mare parte din investiţii în start-up-uri digitate, a dispărut.

Europarlamentarii au avut obligaţia de a prezenta în 2014 o declaraţie cu toate veniturile lor din cei trei ani de dinaintea alegerii în PE. Guoga nu a declarat nici un venit în formularul său din 2014, afirmă raportul TI.

Câştigurile din activităţi private de 30.000 de euro lunar în 2017 contrastează cu mult mai modestul venit de 1.000 de euro lunar de care el beneficia la începutul mandatului său.

Un purtător de cuvânt al grupului Brexiteer din Parlamentul European a afirmat că declaraţia de avere a lui Farage este disponibilă publicului: ”Oricine este binevenit să se uite la ea”.

Citește și : Creşterea cheltuielilor pentru apărare nu este doar pentru a mulţumi Statele Unite, afirmă secretarul general al NATO

Jean-Luc Schaffhauser, din partidul condus de Marine Le Pen, se află pe locul al treilea pe lista cu europarlamentari cu cele mai mari creşteri de venituri personale, înregistrând câştiguri private de nouă ori mai mari de la începutul mandatului său şi până la ultima declaraţie de avere din 2017, când el a declarat venituri de peste 20.000 de euro lunar provenite din activităţi de consultanţă, relevă raportul.

Veniturile sale provin de la ”cabinetul de consultanţă denumit ‘MWD Dubai’, în legătură cu care nu sunt disponibile online informaţii despre clienţi sau domeniile de activitate”, a precizat TI în raportul său. Schaffhauser nu a dat curs cererii Reuters privind eventuale comentarii.

Tags: euroscepticijobNigel FarageparlamentariraportTransparency Internationaluniunea europeana
Categorii: Diaspora