X

Transparența decizională a fost neglijată și în sesiunea parlamentară de primăvară (Promo-LEX)

Transparența decizională a fost neglijată și în sesiunea parlamentară de primăvară (Promo-LEX)

În sesiunea parlamentară de primăvară, care s-a încheiat în luna iulie, transparența decizională a fost parțial neglijată, iar ordinea de zi a ședințelor a fost modificată semnificativ. În graba de a vota proiecte de acte normative, deputații au uitat, pe alocuri, de aspectul transparenței – unul important în activitatea lor.

Constatările aparțin experților de la Asociația Promo-LEX, care precizează că, din cele 20 de ședințe plenare în care s-au întrunit deputații, nu a existat nicio ședință în care transparența decizională să nu fie afectată prin nepublicarea actelor aferente proiectelor sau prin faptul că nu a fost respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate asupra proiectelor, transmite IPN, potrivit radiochisinau.md.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Principalele probleme identificate de Promo-LEX în cadrul monitorizării ședințelor plenare, au vizat nepublicarea actelor aferente în cazul a 128 de proiecte. Este vorba despre rapoartele comisiilor, avizele autorităților, avizul Direcției juridice sau al Guvernului. O altă problemă semnalată se referă la faptul că deseori nu a fost respectat termenul legal pentru prezentarea recomandărilor părților interesate, în cazul a 84 de proiecte supuse votului.

În sesiunea de primăvară 2024, tendința de modificare a ordinii de zi a fost destul de pronunțată. La opt din cele 20 de ședințe rulajul modificărilor a depășit 100%, cea mai critică valoare fiind înregistrată la ședința din 15 februarie, cu un rulaj de 766%. Promo-LEX precizează că această fluctuație majoră indică instabilitate și neclaritate în planificarea ordinii de zi, afectând eficiența procesului legislativ. Aceasta chiar dacă Parlamentul a aprobat un program legislativ pentru anul 2024, care ar fi trebuit să asigure o mai mare stabilitate și previzibilitate în agenda parlamentară.

Asociația a evidențiat, în repetate rânduri, faptul că un rulaj atât de mare al proiectelor pe ordinea de zi afectează atât transparența decizională, cât și nivelul de înțelegere a proiectelor examinate și votate. Experții reiterează că Parlamentul trebuie să depună eforturi pentru ca transparența decizională să fie respectată pentru a asigura un proces legislativ mai eficient.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Tags: parlamentară
Politică