Trebuie să avem mulți candidați la funcția de șef al PG

Publicat:

Trebuie să avem mulți candidați la funcția de șef al PG

Concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general a fost prelungit până pe 29 decembrie, deoarece este important să fie un bazin mai mare de candidați, a explicat ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru.

„Interimatul funcției de procuror general a durat ceva timp și durează în continuare, fiindcă noi trebuie să ocupăm funcția vacantă, potrivit legii, în termen de șase luni. Odată cu emiterea decretului de către doamna președintă din 26 septembrie, a fost anunțat concurs, s-au făcut modificări la Regulamentul de selecție și, respectiv, la ultima ședință a Consiliului Superior al Procurorilor am decis extinderea termenului până pe 29 decembrie din mai multe considerente. Au fost depuse doar două dosare, iar procedura nu este atât de simplă cum era anterior. Persoanele care depun dosarele pentru a deveni procuror general trebuie să treacă pe lângă verificarea admisibilității dosarelor, dosarele lor trec prin procedura de evaluare, abia după ce revin din aceasta, Consiliul Superior al Procurorilor va decide care va fi procuror general”, a explicat ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, în timpul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.


Citeşte şi: România are un nou șef de Stat Major – Stiripesurse.md

„Am extins termenul pentru ca să oferim posibilitatea mai multor candidați să aplice pentru această funcție, or noi riscăm în contextul dat, ca urmare a primei proceduri și ca urmare a procedurii de evaluare, să avem într-un final doar un candidat și atunci nu este un concurs veritabil, dar pentru o funcție atât de importantă e nevoie de un bazin mare de candidați ca să putem alege pe cel mai bun și cel mai pregătit, care să corespundă criteriilor și să asume reforma în domeniul procuraturii. Sper că până pe 29 decembrie vom avea cât mai multe dosare și ulterior deja cu Consiliul Procurorilor să demarăm următoarea etapă. Mai mult decât atât, vreau să atrag atenția că legea prevede selectarea unui procuror general un termen de șase luni de la intervenirea funcției vacante și dacă stăm și analizăm cumularea tuturor acestor etape, termenul rămas este unul restrâns. De aceea este important să avem un bazin mai mare de candidați și ca să ne asigurăm că într-un final concursul este realizat cu succes”, precizează Veronica Mihailov-Moraru.

Totodată, ministrul explică lipsa de interes față de această funcție, în condițiile în care au fost doar două dosare înscrise în concurs, determinată de un termen insuficient pentru a fi încurajați și determinați să aplice.

Trebuie să avem mulți candidați la funcția de șef al PG

„Probabil, funcția respectivă este una destul de importantă. Sunt sigură că ar putea fi mai multe persoane interesate de această funcție, dar probabil a fost un termen insuficient pentru a fi încurajați și determinați să aplice. De aceea și am considerat în cadrul CSP, prin decizie colegială, ca termenul să fie unul mai mare”, conchide ministrul Justiţiei.

Pe 23 octombrie, CSP a anunțat concurs pentru selectarea procurorului general, iar până pe 22 noiembrie, data-limită, au depus dosarele două persoane: avocatul Ilie Rotaru și procurorul Igor Demciucin, adjunctul procurorului general interimar.

Concursul a fost anunțat în condițiile în care procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 – eliberat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De ce nuca de cocos a devenit un simbol de susţinere pentru Kamala Harris şi ce înseamnă că e ‘brat’

De ce nuca de cocos a devenit un simbol de susţinere pentru Kamala Harris şi ce înseamnă că e 'brat' Pe reţelele sociale, emoji-urile cu...

Jucătoarea de tenis Coco Gauff a fost desemnată portdrapelul feminin al echipei SUA pentru Jocurile de la Paris

Jucătoarea de tenis Coco Gauff a fost desemnată portdrapelul feminin al echipei SUA pentru Jocurile de la Paris Jucătoarea de tenis Coco Gauff, campioana de...

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris Céline Dion se află la Paris, cu trei zile înainte...

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 25 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7599 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5856 Coroana...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.