X

Trebuie schimbată polița RCA atunci când se achiziționează o mașină second?

Trebuie schimbată polița RCA atunci când se achiziționează o mașină second?

Orice proprietar de vehicule auto din țara noastră a vizitat cel puțin o dată unul din oficiile Agenției Servicii Publice, unde a înmatriculat pe numele său un vehicul, recent cumpărat. Când se achiziționează sau vine în dar o mașină, este normal ca asigurarea să fie încheiată chiar înainte de a părăsi reprezentanța.

Acest lucru asigură o mai mare securitate împotriva pierderilor în cazul în care vehiculul dat suferă vreun incident. Normal că, în timp, trebuie schimbate mașinile, înstrăinate și acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, potrivit bizlaw.md.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Este posibil ca familia să fi crescut și să fie nevoie de mai mult spațiu sau trebuie o mașină mai economică pentru munca și deplasările de oraș. S-a luat deja decizia pentru o mașină nouă, a fost ales modelul și totul este în regulă. În acest moment apare o întrebare foarte frecventă: dacă se schimbă mașina, trebuie anulată asigurarea actuală RCA și procurată una nouă? Răspunsul este nu.

Dacă s-a încheiat sau a fost reînnoită asigurarea RCA și contractul mai este în vigoare, pur și simplu trebuie sunat Brokerul și de comunicat schimbarea mașinii. Astfel, se va efectua doar o plată pentru inlocuirea vehiculului.

Avizul este foarte important în această situație, întrucât tocmai acest document va oficializa orice modificare a detaliilor poliței de asigurare RCA, iar aceasta include și înlocuirea unei mașini cu alta.

Cum procedăm

De îndată ce a fost schimbată/donată mașina, se va contacta brokerul pentru a comunica modificarea. Mai ales că avem obligația impusă de către Comisia Națională a Pieței Financiare, care informează proprietarii de autovehicule:

”Beneficiari de asigurare RCA au responsabilitatea de a anunța asigurătorul în cazul înstrăinării vehiculului (vânzare, donație, schimb etc.). Este important să informați asigurătorul RCA că nu mai dețineți în proprietate mijlocul de transport asigurat, deoarece, doar în acest mod, aveți posibilitatea fie de a cesiona (transmite) drepturile contractuale de asigurare obligatorie RCA noului proprietar, fie de a rezoluționa (desființa) contractul existent.

Astfel, dacă decideți să rezoluționați contractul ca urmare a înstrăinării autovehiculului, aveți oportunitatea să recuperați o parte din banii plătiți pe prima de asigurare, doar cu condiția că nu a fost achitată sau nu este datorată nicio despăgubire pentru accidente produse din vina asiguratului, care au avut loc în perioada de valabilitate a contractului RCA”, se menționează pe pagina oficială a CNPF.

Asigurarea personală RCA poate avea o ajustare a valorii deductibile sau primei, în funcție de mașina proaspăt achiziționată. Este demn de remarcat faptul că orice modificare, fie că este vorba de o schimbare de adresă, de caracteristicile persoanei care conduce mașina, de includerea garanțiilor și de cererea de acoperire suplimentară, trebuie să fie comunicată Brokerului, la care a fost cumpărată polița RCA, pentru ajustările corespunzătoare. Este simplu și se poate schimba mașina fără multe griji, deoarece protecția clientului este garantată.

Recuperarea banilor pentru lunile de asigurare rămase

Pentru a solicita rambursarea asigurării RCA în cazul în care mașina a fost vândută sau înstrăinată este că trebuie informată compania de asigurări, precum că afacerea s-a produs, furnizând documentele necesare pentru confirmarea acesteia.

Cele mai frecvente documente solicitate sunt:

Odată realizat acest lucru, următorul pas este de așteptat ca toate documentele să fie analizate și să se efectueze calculul rambursarii.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Se poate obține o reducere la o asigurare RCA pentru mașina nouă?

Există un bonus de asigurare auto, adică un scor, care poate fi schimbat la reînnoire poliței de asigurare RCA pentru mașina procurată. Dar cum funcționează regulile dacă a fost deja o reducere la asigurarea veche: „Pierd bonusul de asigurare când îmi vând mașina”? Sigur că nu, deoarece acest scor este înregistrat pe IDNP-ul personal și nu pe vehicul. Prin urmare, va rămâne cu persoana, chiar și atunci când v-a vinde o motocicletă, o mașină, un camion sau alte vehicule.

Cu toate acestea, dacă se vrea o rambursare a asigurării RCA, ar fi bine de discutat cu compania de asigurări despre reguli și de evitat orice tip de neînțelegere sau interpretări.

Tags: masinapolitaRCA
Știrile zilei