Trecerea prin COVID-19 creşte riscul de dezvoltare a unei forme de diabet

Publicat:

Persoanele care au trecut prin boala COVID-19 au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, potrivit studiului unor cercetători germani publicat luni în revista Diabetology, relatează EFE, potrivit agerpres.

La studiu au participant pacienţi infectaţi cu coronavirus alături de alţi pacienţi care sufereau de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cauzate de obicei de prezenţa unui virus, iar potrivit concluziilor cercetării, riscul relativ de a dezvolta diabet de tip 2 a fost mai mare cu 28% la cei din primul grup, decât la cei din grupul al doilea.


Citeşte şi: Ducii de Cambridge au fost forțati să anuleze o etapă a turneului din Caraibe după ‘o palmă peste față’ – Black News

Studiul arată că pancreasul poate fi de asemenea o ţintă a virusului SARS-CoV-2 şi s-a observat că după infectare se produce o descreştere a numărului de granule secretoare de insulină în celulele beta precum şi o deteriorare a secreţiei de insulină stimulată de glucoză.

De asemenea, după trecerea prin COVID-19 unii pacienţi au dezvoltat o rezistenţă la insulină şi au prezentat niveluri ridicate de glucoză în sânge, chiar şi dacă nu aveau antecedente de diabet.

Un grup de la Centrul German pentru Diabet (DDZ) şi de la Centrul German pentru Cercetarea Diabetului (DZD) au realizat un studiu retrospectiv în perioada martie 2020 – ianuarie 2021 cu urmărirea pacienţilor până în iunie anul trecut.

Cele două grupuri – cu coronavirus şi infecţii acute ale căilor respiratorii superioare – au fost studiate în funcţie de sex, vârstă, asigurare medicală, luna de diagnosticare a COVID-19 şi comorbidităţi (obezitate, hipertensiune, colesterol ridicat, infarct miocardic, accident vascular cerebral).

În perioada de studiu, au fost diagnosticate cu COVID-19 35.865 de persoane, iar analizele au arătat că pacienţii cu această boală au dezvoltat diabet de tip 2 cu o frecvenţă mai mare, a declarat unul dintre autorii studiului, Wolfgang Rathmann, de la DDZ.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski INSISTĂ pentru o întâlnire cu Putin – Black News

Infecţia cu SARS-CoV-2 poate provoca o puternică eliberare de substanţe proinflamatorii (citokine), iar activarea sistemului imunitar poate persista mai multe luni după trecerea prin COVID-19, fapt ce poate prejudicia eficacitatea insulinei.

Deşi este puţin probabil ca diabetul de tip 2 să constituie o problemă pentru marea majoritate a persoanelor care au trecut prin COVID-19, autorii recomandă celor care au avut această boală să fie atenţi la primele semne sau simptome precum oboseală, urinare frecventă şi senzaţie de sete persistentă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.